Με τις διασωληνώσεις από την Όμικρον να κινούνται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως, ειδικοί διατείνονται ότι η νόσηση από τη μετάλλαξη μπορεί να έχει μικρότερες συνέπειες σε σχέση με τη μόλυνση με τη γρίπη.
Ερευνητές στο Washington University, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτίμησαν ότι η Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει έως και 99% λιγότερους θανάτους απ’ό,τι η επιθετική Δέλτα.
Επιπλέον, λόγω της σαρωτικής επέλασης της Όμικρον και της ευρείας διανομής των ενέσιμων σκευασμάτων, επιστήμονες εκτιμούν ότι το χτίσιμο υψηλού τείχους ανοσίας δεν είναι μακριά.
Παρά το γεγονός ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, ηγέτες και αρχηγοί κρατών σε όλο τον κόσμο στέλνουν μηνύματα για συνεχή επαγρύπνηση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον ιό.
Ενδεικτικό είναι ότι ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η μετάλλαξη Όμικρον θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Δεν είμαστε σε θέση να σημάνουμε λήξη συναγερμού για το σύστημα υγείας μας», μετά τη διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ανακοινώνοντας νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.
Άλλωστε, ύστερα από τις σχετικές συστάσεις των υγειονομικών επιτελείων, σειρά κυβερνήσεων χάραξαν νέα πολιτική μέτρων. Άλλοι πιο αυστηρή, όπως ολικά και μίνι lockdown και άλλοι, όπως η Βρετανία, πιο χαλαρή, περιορίζοντας το νέο πλάνο στην επέκταση χρήσης μάσκας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr