Η Merck έκανε την αρχή και το χάπι της κατά του κορονοϊού είναι το πρώτο που πήρε επίσημη έγκριση προς χρήση. Η αρχή γίνεται από τη Βρετανία και αναμένεται να ακολουθήσει η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ.
Για το χάπι της Merck γνωρίζουμε πως λαμβάνεται αφού έχει κάποιος προσβληθεί από κορονοϊό και μειώνει κατά 50% τη θνητότητα και τη νοσηλεία των ασθενών.
Θεωρείται ένα πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντέξουν και φυσικά παράλληλα θα μειώσει τους θανάτους.
Κάτι ανάλογο κομίζει και το χάπι της Pfizer, για το οποίο έγιναν ανακοινώσεις την Παρασκευή (5/11).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κλινικής μελέτης το νέο φάρμακο μπορεί να μειώσει κατά 89% τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου των πιο ευάλωτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι αποτελεσματικότερο όταν χορηγηθεί σε άτομα που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά ή να πεθάνουν αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της λοίμωξης. Η Pfizer, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα συμπεράσματα της μελέτης της ήταν τόσο ενθαρρυντικά, ώστε η έρευνα διακόπηκε πριν από την ολοκλήρωσή της.
Για το χάπι της pfizer δεν γνωρίζουμε ακόμα την τιμή του, καθώς η εταιρεία βρίσκεται ακόμα σε διαπραγματεύσεις. Εκτιμάται, όμως, πως μπορεί να είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους. Ο CEO της pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά ανακοίνωσε επίσης πως η εταιρεία του είναι έτοιμη για μεγάλη παραγωγή, που μπορεί να... μεταφραστεί ακόμα και σε 500.000.000 χάπια κατά του κορονοϊού εντός του 2022.
Η συμβατική τιμή για το χάπι της μολνοπιραβίρης της Merck κυμαίνεται στα 700 δολάρια για πενθήμερη θεραπευτική αγωγή. Το χάπι εγκρίθηκε και θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η έγκρισή του από τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να προμηθευθεί το συγκεκριμένο χάπι και ενδεχομένως οι πρώτες παρτίδες να φτάσουν μέχρι τις γιορτές. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι ποσότητες σε πρώτη φάση δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Για το λόγο αυτό και οι επιστήμονες σε όλον τον πλανήτη επισημαίνουν πως τα χάπια δεν πρέπει να φέρουν εφησυχασμό. Είναι σημαντικά εργαλεία, αλλά το βασικό όπλο παραμένει το εμβόλιο. Άλλωστε, τα χάπια δεν προλαμβάνουν τη νόσηση, απλώς θεραπεύουν. Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα δεν είναι διαθέσιμα.
Οι εμβολιασμοί πρέπει συνεπώς να προχωρήσουν, με την ελπίδα πως σε συνδυασμό με τα χάπια, θα αποσυμφορήσουν τελικά τα κράτη και θα οδηγήσουν σταδιακά στο τέλος της πανδημίας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr