Ο κ. Μαγιορκίνης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνοντας πως μετά την επιστροφή από τις διακοπές και το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας.
Ο καθηγητής σημείωσε πως οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της μεταδοτικότητας σε έναν μήνα από τώρα. Τόνισε ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με αρκετούς πολίτες να επιστρέφουν από τις διακοπές τους και απηύθυνε έκκληση σε όσους ακόμα διστάζουν να κλείσουν ραντεβού να εμβολιαστούν.
Η επιδημία, σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνει σαφή στοιχεία σταθεροποίησης και τάσεις συρρίκνωσης «που ελπίζουμε να αποτυπωθούν σύντομα στο σύστημα υγείας».
Ειδικότερα τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση της τάξης του 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σημάδια σταθεροποίησης παρατηρούνται και στον αριθμό των νεκρών, με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα. Η πίεση στο σύστημα Υγείας, δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Στις ΜΕΘ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8%, ποσοστό μικρότερο από της περασμένης εβδομάδας ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία κυμαίνονται μεταξύ 200 και 300 ασθενών, με το ισοζύγιο να συγκλίνει στη μονάδα.
Παρακολουθούμε τη μετάλλαξη «Mu»
Σχετικά με τη μετάλλαξη «Mu» ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι εμφανίστηκε στη Νότια Αμερική, έχει πολλές μεταλλάξεις που κάποιες τις μοιράζεται με τα στελέχη «Α» και «Β» και μεταλλάξεις που φαίνεται ότι διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειώνουν αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
«Την παρακολουθούμε. Γενικά άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν την μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα τη μετάλλαξη Δέλτα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr