«Οι άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θέτουν πολλές ζωές σε κίνδυνο. Βλέπουμε μια εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση στις αναφορές για περιστατικά έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, των αναγκαστικών γάμων, της παιδικής εργασίας και της εφηβικής εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.
Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στις αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές πιέσεις, τις εντονότερες εντάσεις στα σπίτια και τις κοινωνίες, καθώς και στο κλείσιμο των σχολείων, όλα αποτέλεσμα της φτώχειας που σχετίζεται με την πανδημία. Ορισμένες επιζήσασες καταφεύγουν ακόμα και στη δραστική λύση να αποσύρουν τις καταγγελίες τους λόγω της οικονομικής τους εξάρτησης από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους.
«Βλέπουμε πολύ σοβαρές εκδηλώσεις της ανισότητας μεταξύ των φύλων ανάμεσα σε πληθυσμούς που είναι στην πιο ευάλωτη και μειονεκτική θέση στον κόσμο. Πρόκειται για μια τραγική οπισθοδρόμηση σε κάποια από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της ισότητας των φύλων που έχουν αποκτηθεί με πολύ κόπο τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε ο κ. Grandi.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και να συνδράμει στην προστασία των δικαιωμάτων των αναγκαστικά εκτοπισμένων και ανιθαγενών γυναικών και κοριτσιών. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να στηρίξει τα ανθρωπιστικά προγράμματα που καταπολεμούν την ανισότητα βάσει φύλου, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας, καθώς και να διευρύνει τις πρωτοβουλίες που προωθούν την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την αυτονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν επίσης αυτοί οι πληθυσμοί στα προγράμματα κοινωνικοοικονομικής αρωγής που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις.
Περίπου το 85% των προσφύγων παγκοσμίως φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπιστική βοήθεια ή την ημερομίσθια εργασία. Πολλοί έχουν πλέον χάσει τα ασταθή μέσα βιοπορισμού τους και έχουν βρεθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας με καταστροφικές και ευρείες επιπτώσεις.
«Εκτός από τους αυξανόμενους κινδύνους βίας, κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, που συνιστούν συνέπειες της έμφυλης ανισότητας, οι επιπτώσεις της πανδημίας αποδεικνύεται ότι είναι καταστροφικές και για την εκπαίδευση των κοριτσιών προσφύγων. Πολλά κορίτσια είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν το σχολείο και εξαναγκάζονται σε εργασία, πώληση ή γάμο» τόνισε η επικεφαλής του τομέα προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας, Gillian Triggs.
Αν και οι ανθρωπιστικοί εταίροι εκτιμούν ότι επιπλέον 13 εκατομμύρια κορίτσια βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο να εξαναγκαστούν σε γάμο λόγω της πανδημίας, ορισμένες οικογένειες προσφύγων καταφεύγουν ήδη σε πρόωρους γάμους καθώς λυγίζουν κάτω από την ακραία φτώχεια.
Οι προσφύγισσες επιβαρύνονται επίσης από την πρόσθετη παροχή φροντίδας στο σπίτι, ενώ καταφεύγουν σε άτυπες επισφαλείς θέσεις εργασίας ή καταλήγουν στους δρόμους. Οι αυξημένες απαιτήσεις στα νοικοκυριά μειώνουν επίσης τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση ενώ αυξάνουν την έκθεσή τους στον ιό.
«Οι αναπηρίες, η περιθωριοποίηση, η διαφοροποίηση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητα φύλου επιδεινώνουν τις διακρίσεις και αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούν βία οι γυναίκες και τα κορίτσια που είναι προσφύγισσες, εκτοπισμένες και ανιθαγενείς», πρόσθεσε η κα Triggs.
Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού τροφοδοτεί τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και αυξάνει τους κινδύνους βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τα προγράμματα πρόληψης και ανταπόκρισης εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση.
Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση να δοθεί άμεσα η απαραίτητη προσοχή από τις κυβερνήσεις στους κινδύνους αυτούς καθώς και η στήριξη που χρειάζεται προκειμένου οι προσφύγισσες, οι εκτοπισμένες και οι ανιθαγείς γυναίκες να έχουν πλήρη και ηγετικό ρόλο στα σχέδια ανταπόκρισης και ανάκαμψης.
Η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους είναι ζωτικής σημασίας για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας τους και την υποστήριξη της ενδυνάμωσής τους.
«Αν δεν γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού που έχουν να κάνουν με το φύλο, τότε διακινδυνεύουμε να αφήσουμε πίσω τις γυναίκες και τα κορίτσια που είναι προσφύγισσες, εκτοπισμένες και ανιθαγενείς», υπογράμμισε η κα Triggs.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr