Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

To Reporter.gr βρέθηκε στους Δελφούς και σας μετέφερε όλες τις εξελίξεις, καθώς επίσης και όλες τις συζητήσεις, τα πάνελ και τις τοποθετήσεις των 1.000 και πλέον ομιλητών από 70 συνολικά χώρες ζωντανά, αλλά και on demand.
Τα highlights της τέταρτης ημέρας
Την τέταρτη και τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος «ξεδίπλωσε» το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης. Σημείο-σταθμός σε αυτό, οι πρωτοβουλίες για τον ΟΣΕ, ο οποίος θα αναδιοργανωθεί κατά το «μοντέλο ΔΕΗ». Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τη Δευτέρα 28 Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ δεσμεύτηκε πως «σε τακτά χρονικά διαστήματα θα έρχονται νομοθετήματα της κυβέρνησης τα οποία θα αφορούν σε ιστορίες καθημερινής τρέλας».
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας συνίσταται στο «να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, με καινοτόμα προϊόντα», με έμφαση στον τουρισμό και ενισχύοντας τη βιομηχανία.
Μάλιστα, για την ανάγκη επαναβιομηχανοποίησης της χώρας μίλησαν και εκπρόσωποι του κόσμου των επιχειρήσεων, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη πως επαναβιομηχανοποίηση, από κοινού με την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας αποτελούν «μονόδρομο».
Όσον αφορά την νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τις ευκαιρίες που αυτή γεννά για την Ευρώπη και την Ελλάδα, η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει αντιδράσει με ψυχραιμία. Ακόμη, διατύπωσε την άποψη ότι δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες της ΕΕ, αλλά μπορούν να προχωρήσουν αυτοί που θέλουν και μπορούν, οργανώνοντας γρήγορα τα επόμενα βήματα.
Τέλος, στο επίκεντρο βρέθηκε και το ζήτημα της άμυνας με πολλές συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από την αμυντική καινοτομία, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις αμυντικές ευρωπαϊκές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την ειρήνη και τη συνεργασία, υποκύπτοντας στον νέο-ιμπεριαλισμό που αναδύεται στις ΗΠΑ και αποτελεί έναν «πολύ επικίνδυνο δρόμο».
Τα highlights της τρίτης ημέρας
Η τρίτη ημέρα διεξαγωγής του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έβγαλε είδηση, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε το ελληνικό ενδιαφέρον για αγορά 4ης Bellhara από τη Γαλλία.
Επιπλέον, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι παίρνει μέτρα για να καταστήσει πιο ελκυστική την στρατιωτική καριέρα, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται τους καλύτερους, όπως υποστήριξε, από τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει υπαρξιακή απειλή, αναφερόμενος προφανώς στην Τουρκία.
Από εκεί και πέρα ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις , ο οποίος χαιρέτησε την ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στους δασμούς Τραμπ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επαναλάβει εκ νέου την κριτική του για βεβιασμένες κινήσεις αναφορικά με την πράσινη μετάβαση της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η επιστροφή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ είχε θετικό αντίκτυπο ως προς αυτό το σκέλος. Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ακόμα χρόνιες δυσλειτουργίες του δημοσίου που «φρενάρουν» την επιχειρηματικότητα και εστίασε στην ανάγκη αύξησης των δαπανών για την έρευνα.
Όσον αφορά της επενδύσεις, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε ότι το 2026 προβλέπονται δημόσιες επενδύσεις αξίας 17 δισ.
Επιπλέον, πυκνή ήταν η παρουσία εκπροσώπων των τραπεζών, οι οποίοι αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα σχέδια τους για επέκταση της παρουσίας τους πέραν των ελληνικών συνόρων.
Τέλος, από τους προσκεκλημένους ομιλητές από το εξωτερικό, ξεχώρισε η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα ReArm Europe δεν αρκεί από μόνο του για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αποτρεπτικής ικανότητας και υπογράμμισε ότι απαιτούνται τολμηρότερες λύσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της προοπτικής των Ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας πώς θα ανοίξουν την πόρτα για περισσότερες επενδύσεις στην ήπειρο.
Τα highlights της δεύτερης ημέρας
Την Πέμπτη (10/4) δεύτερη ημέρα του Φόρουμ, ασφαλώς ξεχώρισε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Ρόμπερτ Κάπλαν, συγγραφέα 22 βιβλίων, αρθρογράφο και ερευνητή, ειδικό στην εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική στο Strausz-Hupé Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ Προφανώς, οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και οι δασμοί βρέθηκαν στο επίκεντρο, ωστόσο, ο πρωθυπουργός έδωσε τους... χρησμούς του και για την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις, αλλά και τις σχέσεις με την Τουρκία.
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος διέψευσε σενάρια κατάρρευσης της Διακήρυξης των Αθηνών, εστιάζοντας στα οφέλη της, ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλίες της Ελλάδας, στα πλαίσια της εκλογής της χώρας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Υπογράμμισε, επίσης ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου δεν είναι ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο, όπως διαρρέει η Τουρκία.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε από τη μεριά του το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κολοσσού στον κλάδο της Ενέργειας Chervon για κοιτάσματα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Εφόσον τηρηθεί αυτό, η σχετική επικύρωση της Βουλής θα έρθει εντός του 2025. Ο Υπουργός Ενέργειας φρόντισε επίσης να ξεκαθαρίσει ότι δεν πέφτει λόγος στη Τουρκία για τη συμφωνία που πρόκειται να αναλάβει η χώρα.
Το ζήτημα των εξορύξεων και της δραστηριότητας της Chervon κυριάρχησε και σε πάνελ όπου συμμετείχε ο κ. Αλεξόπουλος της Helleniq Energy, ο οποίος προέβλεψε ότι παρά την ανάγκη προώθησης της πράσινης μετάβασης οι εξορύξεις θα διπλασιαστούν την ερχόμενη δεκαετία.
Περνώντας στον τομέα της ναυτιλίας ξεχώρισαν από την μία η αναφορά του Σίμου Παληού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Diana Shipping Inc ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει να στοχεύσει στην αύξηση του μεριδίου της στον παγκόσμιο στόλο από το σημερινό 21% στο 25%. Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, Άγγελος Καρακώστας αναφέρθηκε στη συνέχιση μεγάλων επενδύσεων όπως η Νότια Επέκταση του Επιβατικού Λιμένα, ενώ χαιρέτησε και τη μείωση των τελών στα λιμάνια κατά 50% από την κυβέρνηση.
Τέλος, όσον αφορά το στεγαστικό ζήτημα, που ταλανίζει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων λόγω της αύξησης των τιμών ενοικίων-αγοράς κατοικιών, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND εξέφρασε την άποψη πώς μπορούν να βρεθούν λύσεις εφόσον υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Απαιτούνται στοχευμένες μελέτες και χρήση νέων τεχνολογιών.
Τα highlights της πρώτης ημέρας
Η έναρξη του Φόρουμ πραγματοποίηθηκε φέτος με ένα ειδικό αφιέρωμα στον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, η κόρη του Μαριλένα Σημίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου. «Ο Κώστας Σημίτης ήταν ταυτισμένος με την πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας και πίστευε ότι η ισχυροποίηση της Ελλάδας γίνεται μέσα από την Ευρώπη», σημείωσε η Μαριλένα Σημίτη, Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Στην πρώτη ημέρα του Φόρουμ ξεχώρισε επίσης η παρουσία του νέου ΥΠΕΘΟ, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος έβαλε φρένο στα σενάρια έντονης παροχολογίας, ενώ ξέκοψε και το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Επίσης, στο Φόρουμ φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη, για τις διεθνείς αλλά και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των συνεργασιών, πριν αλλά και μετά τις εκλογές.
Ένας ακόμα πολιιτκός αρχηγός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, πήρε στη συνέχεια το λόγο, αναφερόμενος επίσης στα περιθώρια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία δεν θεωρεί όπως φάνηκε και τόσο προοδευτική.
Προφανώς, το ζήτημα των δασμών που απασχολεί τους πάντες παγκοσμίως δεν μπορούσε να λείπει από το μενού της πρώτης ημέρας, με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκα Χαρδούβελη να επισημαίνει πως κατά τη γνώμη του η αβεβαιότητα επηρεάζει την οικονομία περισσότερο από κάθετι άλλο.
Σχετικά με το ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς σημείωσε πως «δεν πρέπει να ζητήσουμε αντίμετρα, αλλά να κάνουμε την Ένωση να δουλέψει πραγματικά. Να δούμε την έκθεση Ντράγκι και την έκθεση Λέτα», υποστήριξε.
Στα ευρωπαϊκά θέματα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Γιάννης Τσακίρης, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης που θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
Ακόμα, ο κ. Τσακίρης, αποκάλυψε ότι η Τράπεζα είναι σε συζητήσεις με το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για χρηματοδότηση έργων σε αυτούς τους δύο τομείς.