Ο δείκτης Covid Resilience κατατάσσει οικονομίες με ΑΕΠ πάνω από 200 δισ. δολάρια με βάση 10 παράγοντες. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων, το ποσοστό θνησιμότητας, η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, οι συμφωνίες για εμβόλια, η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, ο αντίκτυπος των μέτρων στην οικονομία και η ελευθερία κίνησης των πολιτών είναι κάποιες από τις μεταβλητές για τη συγκρότηση του δείκτη.
Η Ελλάδα σημειώνει άλμα 11 θέσεων για τον Φεβρουάριο και εισέρχεται στην πρώτη εικοσάδα, συγκεντρώνοντας συνολικά βαθμολογία 55,7 μονάδων. Η χώρα μας καταγράφει τον τελευταίο μήνα 296 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό θνησιμότητας 2,3%, 609 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, δείκτη θετικότητας 3,2%, ποσοστό 231% όσον αφορά την πρόσβαση σε εμβόλια και 7,11 δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται για τέταρτο διαδοχικό μήνα στην πρώτη θέση, έχοντας σχεδόν εξαλείψει τον ιό. Η χώρα διατηρεί τα σύνορα κλειστά ενώ έχει υπογράψει τέσσερις συμφωνίες για εμβόλια.
Στην πρώτη δεκάδα παραμένουν για τέταρτο διαδοχικό μήνα και η Αυστραλία και η Ταϊβάν, ενώ η Φινλανδία και η Νορβηγία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία, στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, πλούσιες οικονομίες οι οποίες βρίσκονταν προηγουμένως στις 10 τελευταίες θέσεις, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία, έχουν κινηθεί υψηλότερα μετά τον Νοέμβριο, αφήνοντας χαμηλότερα χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ινδονησία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr