Αγώνας δρόμου γίνεται για να ανοίξει ακόμη και μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που θα υποδειχθεί τις αιτήσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τα κρατικά δάνεια άνω του 1 δις ευρώ, που θα δοθούν μεσώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 4.
Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζοντας οτι ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Υπολογίζεται δε ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν τους 150.000.
Μάλιστα πληροφορίες από υψηλόβαθμος στέλεχος του υπ. Οικονομικών παραπέμπουν σε απευθείας εκταμιεύσεις των ποσών στους δικαιούχους με την κατάθεση της δήλωσης ενδιαφέροντος θα παίρνουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους σχεδιασμούς που έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον ίδιο τρόπο θα ενεργοποιηθεί και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον Δεκέμβριο με τις πληρωμές να γίνονται στην ουσία σε πραγματικό χρόνο.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας εν όψει κατάθεσης του προϋπολογισμού θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας τα οποία θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων και πρόσθετη χρηματοδότησης για επόμενους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής. Συμπλήρωσε δε οτι το αποθεματικό του προϋπολογισμούς. θα αυξηθεί σημαντικά για να υπάρξει κάλυψη σε περίπτωση εκτάκτων και απρόβλεπτων δαπανών με χρονική προβολή μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο.
Σε σχέση με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 όπως αναφέρεται αυτή θα αφορά πληττόμενους βάσει στοιχείων τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ( με βάση ενεργό ΚΑΔ στις 5/11/2020), που δεν μπήκαν σε αδράνεια ή σε πτώχευση.
Προϋπόθεση που τίθεται για τα τουλάχιστον να έχει καταγραφεί φέτος τζίρος 300 ευρώ τουλάχιστον. Για τους πληττόμενους απαιτείται και πτώση τζίρου 20%, με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν πριν κάνουν την αίτηση στο aade.gr/mybusinesssupport.
Για πρώτη φορά δικαιούνται Επιστρεπτέα και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο και ταμειακή μηχανή. Τους χορηγούνται 1.000 ευρώ ενώ 2.000 ευρώ και άνω θα λάβουν όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή.
Αναλυτικά με βάση την απόφαση οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, θα λάβουν τουλάχιστον:
· 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
· 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
· 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι (6) έως είκοσι (20) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
· 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα (21) έως πενήντα (50) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
· 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα (50) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
· Για τις λοιπές επιχειρήσεις, η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.
· Τα ανώτερα όρια ενισχύσεων ορίζονται στις 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και στις 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 250 ατόμων κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής το ποσό των 100.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/
Όπως είχε ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο, το 50% του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021.
Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
Το 50% δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο όμως της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό , έως τον Μάρτιο του 2021. Το υπόλοιπο 50% προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022.Η ένταξη εξαρτάται από τον ΚΑΔ που ήταν ενεργός στις 5 Νοεμβρίου 2020. Αν και η απόφαση υπεγράφη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στον κατάλογο (ο οποίος παρατίθεται και στο τέλος του άρθρου) πρόλαβαν και προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που έκλεισαν εχθές Σάββατο με κρατική εντολή, όπως ιδιωτικά δημοτικά εκπαιδευτήρια, βρεφονηπιακοί και νηπιαγωγεία
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr