Επικαλούμενος την έκθεση της Eurostat, που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2020, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής τονίζει ότι, περίπου το ένα πέμπτο των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή 92,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ακόμη και πριν από την πανδημία.
Ο μέσος όρος για την Ευρώπη ήταν 21,1%, με ποσοστά σε επίπεδο κρατών μελών που κυμαίνονται από 12,5% στην Τσεχική Δημοκρατία και 14,4% στη Σλοβενία, έως 30% στην Ελλάδα, 31,2% στη Ρουμανία και 32,5% στη Βουλγαρία.
Όπως δε υποστηρίζει, τα συγκεντρωτικά δεδομένα για το 2019 , παρέχουν έναν πολύτιμο δείκτη για τη μέτρηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, δεδομένου ότι αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για την τρέχουσα καταστροφή.
Επομένως, συμπληρώνει, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη αυτό ως πρωταρχικό ζήτημα, όσον αφορά τη διάθεση χρηματοδότησης της ΕΕ για οικονομική στήριξη και ανάκαμψη στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Δυστυχώς, καταλήγει στην ερώτηση του ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, υπάρχουν πολλά σημάδια ότι, μεσούσης της πανδημίας, η φτώχεια έχει γίνει ακόμη πιο διαδεδομένη, με πολλούς από τους συμπολίτες μας να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους ανάγκες και να χρειάζονται επειγόντως βοήθεια από την ΕΕ!
Το ερώτημα του εύλογο και λιτό: «Υπό το πρίσμα αυτό, ποια επείγοντα μέτρα προβλέπει η κομισιόν για την παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στους ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό;».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr