Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της παραγωγής της συγκεκριμένης παρτίδας έγιναν από ερευνητές και φοιτητές του εργαστηρίου προηγμένων υλικών, νανο-υλικών και νανοτεχνολογίας (RNanolab) της σχολής Χημικών Μηχανικών, με συντονισμό από τον καθηγητή Κώστα Χαριτίδη. Σημαντική ήταν η συνδρομή από την ομάδα του εργαστηρίου ταχείας κατασκευής πρωτοτύπων και εργαλείων της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Βασίλη Σπιτά.
Η κοπή των εμπρόσθιων μερών πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΠ από την ομάδα του καθηγητή Η. Ζαχαρόπουλου στο εργαστήριο προπλασμάτων της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Επιπλέον, παραχωρήθηκαν συστήματα εκτύπωσης από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), με τη διαμεσολάβηση του κοσμήτορα της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών καθηγητή Ν. Κοζύρη και του Θ. Καρούνου. Η όλη προσπάθεια, που συνεχίζεται, γίνεται σε συνεχή συνεννόηση και συντονισμό με την ομάδα 3DHub, με υπεύθυνο τον Κώστα Κουτρέτσο.
Το ΕΜΠ προγραμματίζει την παραγωγή προϊόντων μεγαλύτερου εύρους υγειονομικής χρήσης, με αυξανόμενο ρυθμό και μέγεθος, με ενεργοποίηση όλο και περισσότερων μονάδων τρισδιάστατης εκτύπωσης, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό των προϊόντων. Οι δράσεις γίνονται σε στενή συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομειακών μονάδων αιχμής "Σωτηρία" και "Ευαγγελισμός".
Το ΕΜΠ διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία, ώστε να παράγει μέσω της τρισδιάστατης προσθετικής κατασκευής (3D printing) πλαστικά εξαρτήματα (PLA, PETG για τα κυρίως μέρη και διάφανα φύλλα PC, PET για το εμπρόσθιο), καθώς επίσης συναρμολογήματα που αποτελούν απαραίτητο και ελλείπον υγειονομικό υλικό (μάσκες πολλών χρήσεων με φίλτρα, αναπνευστήρες για ΜΕΘ κ.λπ.) μέσα σε μια εβδομάδα ή και λιγότερο.
Ο εξοπλισμός του ΕΜΠ περιλαμβάνει βιομηχανικής, ημιβιομηχανικής και εργαστηριακής κλίμακας υποδομές και συστήματα, με σύγχρονους τρισδιάστατους εκτυπωτές διαφορετικών τεχνολογιών (νήματος, ρητίνης λέιζερ κλπ.) και με εξοπλισμό αντίστροφου σχεδιασμού προϊόντων (reverse engineering), όπως ρομποτικές μηχανές CMM που επιτρέπουν μέσα σε λίγες ημέρες να αποτυπωθεί με ακρίβεια ένα υφιστάμενο εξάρτημα - ανταλλακτικό, να ανασχεδιαστεί με τη βοήθεια του υπολογιστή χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό και να παραχθεί έτοιμο προς χρήση σε ικανό αριθμό.
Σε αυτές τις δραστηριότητες συμβάλλουν μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, ερευνητές και φοιτητές με εμπειρία στο αντικείμενο και τις σχετιζόμενες με αυτό τεχνολογίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr