Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ και Ράιχαντ Σίκατζεκ. Ένοχοι κρίθηκαν και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ (ο οποίος καταζητείται από τότε που «έσπασε» το «βραχιολάκι»).
Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και εντάσσοντας την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.
Ποιοι αθωώθηκαν
Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη. Λόγω παραγραφής του αδικήματος για συνέργεια σε δωροδοκία απαλλάχθηκαν και 27 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Θόδωρος Τσουκάτος.
Σημειώνεται ότι στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι, ωστόσο, δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.
Η δίκη αφορούσε τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του οργανισμού με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα. Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» ή «μίζες» εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr