Μάλιστα ο Επίτροπος αποκαλύπτει ότι, έχει ήδη συγκροτηθεί Ομάδα Εμπειρογνωμόνων στην Κομισιόν, η οποία και θα διερευνήσει εξονυχιστικά, τις περιπτώσεις σύνδεσης, της χορήγησης «χρυσής βίζας» με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τους «επενδυτές» στην αγορά ακινήτων στην ΕΕ.
Η ελληνίδα ευρωβουλευτής στην, από 21 Φεβρουαρίου 2019 ερώτησή της, είχε επισημάνει, χαρακτηριστικά ότι:
«Τα τελευταία χρόνια, επενδυτικά ταμεία, προερχόμενα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επενδύουν σε ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως των χωρών του Νότου, και εκμεταλλεύονται τα ευνοϊκά καθεστώτα αδειών παραμονής που συνδέονται με τις επενδύσεις.
Αυτή η πρακτική εγείρει ερωτήσεις σχετικά με το καθεστώς των χρυσών αδειών παραμονής (golde nvisas) και τις επιπτώσεών του, αλλά και σχετικά με τις τιμές των ενοικίων. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Telegraph, οι “golden visas” στην Ελλάδα κοστίζουν 250 000 ευρώ, όντας οι φθηνότερες στην Ευρώπη, και αυτή η χαμηλή τιμή έχει οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων, αλλά και σε μαζικές εξώσεις, ενώ παράλληλα οι ιδιοκτησίες προς βραχυχρόνια μίσθωση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν αυξηθεί από 9.000 σε 129.000 τα τελευταία χρόνια.»
Με την «ομολογία» του ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, παραδέχεται ότι το καθεστώς golden visas συνδέεται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλες παράνομες ενέργειας των «επενδυτών», αλλά δεν απαντά στο «Ποια είναι η εποπτική αρχή που καταγράφει τις golden visas σε εθνικό (Ελλάδα) και ευρωπαϊκό επίπεδο» καθώς και στο «Ποιο είναι το πλάνο ρύθμισης του καθεστώτος των golden visas σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (29.5.2019)
«Στην έκθεσή της, της 23ης Ιανουαρίου 20191, η Επιτροπή υπογράμμισε τους κινδύνους που ενέχουν για την ΕΕ τα προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής σε επενδυτές, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Οι εν λόγω κίνδυνοι επιτείνονται από την έλλειψη διαφάνειας και κανονιστικής εποπτείας όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων, αλλά και λόγω της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες για αυτούς τους εγγενείς κινδύνους και για το γεγονός ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη δεν τους μετριάζουν πάντοτε επαρκώς. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση ζητημάτων διαφάνειας και διακυβέρνησης κατά τη διαχείριση των εν λόγω προγραμμάτων, ενώ, επί του παρόντος, συγκροτεί ομάδα εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη, η οποία θα πράξει αναλόγως.
Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Ελλάδα περιλαμβάνονται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που συνοδεύει την έκθεση, καθώς και στη μελέτη που ανατέθηκε ενόψει της έκθεσης.
Η πρακτική της χορήγησης αδειών διαμονής ως αντάλλαγμα για επενδύσεις εμπίπτει στην εθνική αρμοδιότητα. Ωστόσο, η Επιτροπή θα ελέγχει ευρύτερα ζητήματα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ, τα οποία εγείρονται από τα προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής σε επενδυτές, και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, κατά περίπτωση.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr