Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Καταναλωτών, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Ένωσης Δανειοληπτών και της Τράπεζας Ελλάδος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής έκανε λόγο για μία ρύθμιση στην οποία κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος και η οποία λαμβάνει υπόψη την κοινωνική, τη δημοσιονομική και την τραπεζική κατάσταση.
Το θέμα έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της συζήτησης νομοσχέδιου για το εμπορικό απόρρητο και τα βιομηχανικά πάρκα, στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία, η οποία και προβλέπει αυστηρότατα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να δοθεί χρόνος ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση επί της τροπολογίας, καθώς, όπως τόνισαν, και σημαντική είναι και αφορά χιλιάδες πολίτες. Τελικά, η Επιτροπή ομόφωνα έκανε δεκτή τη συμβιβαστική πρόταση του εκπροσώπου της ΔΗΣΥ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε κατανοητές τις αντιδράσεις για την περιορισμένη συζήτηση της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος θα ήθελε περισσότερο χρόνο, ωστόσο, θα πρέπει, όπως είπε, το θέμα να ρυθμιστεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Το καινούργιο στοιχείο, που μόνο η χώρα μας το κάνει, είναι ότι η ρύθμιση αφορά δάνεια που έχουν συνάψει έμποροι με εγγύηση την πρώτη κατοικία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης. Απαντώντας στο σχόλιο του εισηγητή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή, που έκανε λόγο για συμβιβασμό της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι «στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εποπτεία, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια».
«Μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών, δεκαετίες πληρώσαμε για να μην καταστραφούν και αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να μη θυσιάσει τα πάντα και να βρούμε μια χρυσή τομή ξεκινώντας με τις ανάγκες αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν. Η πρότασή μας είναι ένας συμβιβασμός, δεν είναι παράδοξο, στην οποία όμως κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος», σημείωσε.
Αναφερόμενος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, όπως είπε, υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 25% αυτοί που έχουν τη δυνατότητα, αλλά συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν.
«Αυτό, όμως, εμείς δεν θέλουμε να γίνει άλλοθι. Γιατί μπορεί σκόπιμα να μην πληρώνει κάποιος ενώ έχει τη δυνατότητα, ελπίζοντας να διαγραφεί το χρέος του αλλά δίπλα μας υπάρχει και το δράμα για αυτόν που πραγματικά δεν μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτό μίλησα για τρεις αρχές», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr