Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση σχετικά με την επιδημία, αφού διαπιστώθηκε καθοδική πορεία της. Πιστοποιήθηκε ότι το στέλεχος που κυριάρχησε φέτος ήταν το εξαιρετικά ισχυρό, Η1Ν1. Οριστικοποιήθηκε τεκμηριωμένα το γεγονός της αύξησης του εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες και ειδικά στους υγειονομικούς στον δημόσιο τομέα της Υγείας, ενώ επισημάνθηκε η σημασία των μέτρων πρόληψης και του εμβολιασμού στις ευάλωτες ομάδες, κυρίως μετά την ανάλυση των σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύτηκαν στις δημόσιες δομές υγείας.
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, η προετοιμασία για τις παθήσεις που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνουποκτονία, μέτρα πρόληψης), καθώς και το εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών με κυστική ίνωση (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού).
Στη συζήτηση, που διεξήχθη με την παρουσία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, αποφασίστηκαν να προταθούν τα εξής:
Πρώτον, να δοθεί στη δημοσιότητα μετά από πολύμηνη επεξεργασία και διάλογο, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που βασίζεται σε επτά άξονες:
- Γεφύρωση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις δράσεις δημόσιας υγείας.
- Πρόληψη και έλεγχος μη μεταδιδόμενων νοσημάτων(ΜΜΝ).
- Κοινωνικές ανισότητες και πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας - Οικονομία της Δημόσιας Υγείας.
- Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) και των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη (ΛΣΥΠ).
- Διαχείριση εμβολίων και εμβολιασμών: Πρόληψη και ανοσοποίηση.
- Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας: Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας (ΔΚΥ), διασυνοριακές απειλές, μεταδοτικές ασθένειες.
- Η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα: Μεταρρύθμιση, αναδιοργάνωση και διακυβέρνηση των υπηρεσιών.
- Εγκρίθηκε το σχέδιο δημοσιότητας που αφορά στα μέτρα πρόληψης που θα ληφθούν την επόμενη περίοδο, σχετικά με δράσεις κουνουποκτονίας σε όλη τη χώρα, τις δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού και την εποπτεία και καθοδήγηση των εν λόγω δράσεων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
- Αφού παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που αφορούν την κυστική ίνωση στα νεογνά, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. αναγνώρισε την ανάγκη προσυμπτωματικού ελέγχου και ενέκρινε την ένταξη του νεογνικού ανιχνευτικού προγράμματος για την κυστική ίνωση στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών. Η ένταξη του προγράμματος στο Ε.Π.Π.Ε.Ν. παρέχει πλέον τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για όλα τα νεογνά που γεννιούνται σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr