«Χρειάζεται μια νέα κινητοποίηση, ώστε όλοι οι άνθρωποι του χώρου μας να καταλάβουν τι γινόταν αυτά τα χρόνια. Είμαι αμετακίνητα υπέρ της συλλογικής διαχείρισης και υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα προκειμένου να σταματήσει η κακοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που είναι πια κατάσταση ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη και να δημιουργηθεί ένας νέος συλλογικός φορέας από όλους τους δημιουργούς, παλαιότερους και νεώτερους, ώστε πια η ευθύνη και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και όχι από μεσάζοντες και ιδιώτες που λυμαίνονται τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων σχεδόν εκατό χρόνια. Ένας σημαντικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του οράματος της δημιουργίας ενός νέου συλλογικού φορέα απαλλαγμένου από τα οικονομικά βάρη και τις κακοήθειες του παρελθόντος, εκτός από τη συστράτευση των δημιουργών, είναι και το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης της ΑΕΠΙ από δικαστικής πλευράς, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατηγορίες είναι πολλές, βαρύτατες και έχουν απασχολήσει όχι μόνο τον δικό μας χώρο αλλά ευρύτερα την κοινωνία, η οποία είναι προφανές δεν θέλει να βλέπει την άυλη πνευματική δημιουργία να μετατρέπεται σε φτηνό εμπορικό προϊόν στα χέρια κάποιων επιτήδειων. Όταν ανακοινώθηκε η διάθεση της κυβέρνησης να ερευνηθεί η κατάσταση στην ΑΕΠΙ και να εξυγιανθεί ο χώρος, μιας και πολλά ακούγονταν έως τότε, μας έδωσε μεγάλη χαρά και ελπίδα η στάση του τότε υπουργού Ν. Ξυδάκη γιατί αν είχε τον χρόνο και την ευθύνη, η υπόθεση, πιστεύω, θα είχε λυθεί εδώ και καιρό».
Στο φόντο αυτί νέο καθαρό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ζητούν με δημοσίευμά τους στο Facebook, 250 δημιουργοί και κληρονόμοι που συνυπογράφουν το αίτημα των σωματείων «ΑΣΜΑ» και «ΥΠΕΡΒΑΣΗ».
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι, "μετά από ιδιαίτερες δυσκολίες και εμπόδια που ξεπεράστηκαν με τους αποτελεσματικούς χειρισμούς τόσο του ΥΠΠΟΑ όσο και της Προσωρινής Επιτρόπου της ΑΕΠΙ Α.Ε, κατέστη δυνατή η διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων της ΑΕΠΙ Α.Ε προς τους δικαιούχους της από τα χρήματα που αποδέσμευσε το Ελληνικό Δημόσιο για το σκοπό αυτό και ύστερα από την κυβερνητική πρωτοβουλία να καταστούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων ακατάσχετοι."
Με απόφαση της Προσωρινής Επιτρόπου, που ελήφθη στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των μελών της ΑΕΠΙ Α.Ε., με σκοπό να ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι της και οι ασθενέστεροι εξ αυτών, ξεκινά η διανομή των χρηματικών ποσών που αποδέσμευσε το Ελληνικό Δημόσιο για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων της ΑΕΠΙ Α.Ε.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 5.888.310,19 ευρώ και με αυτό το ποσό εξοφλούνται τα δικαιώματα σε 6.182 Δικαιούχους/Έλληνες Δημιουργούς και 459 Δικαιούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων και Ξένων Εκδοτών και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης με συμβάσεις αλληλοεκπροσώπησης με την ΑΕΠΙ Α.Ε., λαμβάνουν Διανομή σε ποσοστό 45% επί του υπολοίπου άνω των 2.000 ευρώ της διανομής τους. Επίσης καλύπτεται το 100% του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο του εκκαθαρισμένου ποσού του κάθε Δικαιούχου, τόσο στο σύνολο της διανεμόμενων δικαιωμάτων του Β΄ εξαμήνου 2017 όσο και του Α΄ εξαμήνου 2017.
"Η Υπουργός Πολιτισμού επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τη βούληση της Κυβέρνησης να εξυγιανθεί ο χώρος του πνευματικού δικαιώματος στην Ελλάδα προς το συμφέρον τόσο των Δημιουργών όσο και των χρηστών και επιφυλάσσεται για τις επόμενες κινήσεις του ΥΠΠΟΑ προς την κατεύθυνση αυτή."
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο μένουν απλήρωτοι οι πνευματικοί δημιουργοί με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.
Περίπου 15.000 Έλληνες και ξένοι (με απευθείας σύμβαση) δημιουργοί, εδώ κι ένα χρόνο, μετά την αποκάλυψη του οργίου διαφθοράς στην ΑΕΠΙ με αφορμή την πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη για έρευνα στην "αμαρτωλή εταιρία, μένουν χωρίς αμοιβές για τον κόπο τους. Παράλληλα με την κατάσταση αυτή οδηγείται σε αδιέξοδο η πνευματική δημιουργία.
Υπέρ της δημιουργίας νέου φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από τους δημιουργούς τάχθηκαν πρόσφατα με δηλώσεις τους ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Νταλάρας. Ο γνωστός ερμηνευτής που έχει αναδείξει και το μείζον θέμα με τα "ορφανά" τραγούδια (δημιουργίες συνήθως δημοτικής μουσικής που δεν ανήκουν σε συνθέτες και στιχουργούς) τόνισε την ανάγκη της συλλογικής διαχείρισης και της δημιουργίας ενός νέου φορέα προκειμένου να σταματήσει "η κακοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που είναι πια κατάσταση ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη". "Οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και όχι από μεσάζοντες και ιδιώτες που λυμαίνονται τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων σχεδόν εκατό χρόνια. Ένας σημαντικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του οράματος της δημιουργίας ενός νέου συλλογικού φορέα απαλλαγμένου από τα οικονομικά βάρη και τις κακοήθειες του παρελθόντος, εκτός από τη συστράτευση των δημιουργών, είναι και το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης της ΑΕΠΙ από δικαστικής πλευράς, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατηγορίες είναι πολλές, βαρύτατες και έχουν απασχολήσει όχι μόνο τον δικό μας χώρο αλλά ευρύτερα την κοινωνία, η οποία είναι προφανές δεν θέλει να βλέπει την άυλη πνευματική δημιουργία να μετατρέπεται σε φτηνό εμπορικό προϊόν στα χέρια κάποιων επιτήδειων. Όταν ανακοινώθηκε η διάθεση της κυβέρνησης να ερευνηθεί η κατάσταση στην ΑΕΠΙ και να εξυγιανθεί ο χώρος, μιας και πολλά ακούγονταν έως τότε, μας έδωσε μεγάλη χαρά και ελπίδα η στάση του τότε υπουργού Ν. Ξυδάκη γιατί αν είχε τον χρόνο και την ευθύνη, η υπόθεση, πιστεύω, θα είχε λυθεί εδώ και καιρό».
Στο φόντο αυτί νέο καθαρό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ζητούν με δημοσίευμά τους στο Facebook, 250 δημιουργοί και κληρονόμοι που συνυπογράφουν το αίτημα των σωματείων «ΑΣΜΑ» και «ΥΠΕΡΒΑΣΗ».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr