Ειδικότερα, υπάλληλοι της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. - Ε.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, σε έλεγχο που διενήργησαν, την 14η Δεκεμβρίου 2017, σε κατάστημα εμπορίας στο κέντρο της Αθήνας και σε αποθηκευτικό χώρο στα Άνω Λιόσια εντόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες υλικούς φορείς ήχου και εικόνας (CDs και DVDs) και κατέσχεσαν 220.000 από αυτά, ως προϊόντα παράνομης διάθεσης χωρίς την έγγραφη άδεια των κατόχων των νομίμων πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ ερευνάται η νόμιμη κατοχή και των υπολοίπων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπερβαίνουν τα 1.500.000 τεμάχια.
Εκδόθηκε διαπιστωτική πράξη παράβασης του ν. 2121/1993 «Πνευματική Ιδιοκτησία, Συγγενικά Δικαιώματα και Πολιτιστικά Θέματα», ύψους περ. 1.415.000 ευρώ. Συνελήφθη ένα άτομο και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, στο πλαίσιο της αυτοφώρου διαδικασίας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Με αφορμή αυτό επανέρχεται το θέμα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και της προστασίας των δημιουργών. Περίπου 15.000 Έλληνες και ξένοι (με απευθείας σύμβαση) δημιουργοί, εδώ κι ένα χρόνο, μετά την αποκάλυψη του οργίου διαφθοράς στην ΑΕΠΙ, μένουν χωρίς αμοιβές για τον κόπο τους. Παράλληλα με την κατάσταση αυτή οδηγείται σε αδιέξοδο η πνευματική δημιουργία.
Νέος φορέας
Υπέρ της δημιουργίας νέου φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από τους δημιουργούς τάσσεται ο Γιώργος Νταλάρας με δήλωσή του στην «Αυγή». Ο γνωστός ερμηνευτής τοποθετείται επί του ζητήματος των τελευταίων ημερών επισημαίνοντας ότι:
«Χρειάζεται μια νέα κινητοποίηση, ώστε όλοι οι άνθρωποι του χώρου μας να καταλάβουν τι γινόταν αυτά τα χρόνια. Είμαι αμετακίνητα υπέρ της συλλογικής διαχείρισης και υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα προκειμένου να σταματήσει η κακοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που είναι πια κατάσταση ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη και να δημιουργηθεί ένας νέος συλλογικός φορέας από όλους τους δημιουργούς, παλαιότερους και νεώτερους, ώστε πια η ευθύνη και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και όχι από μεσάζοντες και ιδιώτες που λυμαίνονται τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων σχεδόν εκατό χρόνια. Ένας σημαντικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του οράματος της δημιουργίας ενός νέου συλλογικού φορέα απαλλαγμένου από τα οικονομικά βάρη και τις κακοήθειες του παρελθόντος, εκτός από τη συστράτευση των δημιουργών, είναι και το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης της ΑΕΠΙ από δικαστικής πλευράς, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατηγορίες είναι πολλές, βαρύτατες και έχουν απασχολήσει όχι μόνο τον δικό μας χώρο αλλά ευρύτερα την κοινωνία, η οποία είναι προφανές δεν θέλει να βλέπει την άυλη πνευματική δημιουργία να μετατρέπεται σε φτηνό εμπορικό προϊόν στα χέρια κάποιων επιτήδειων. Όταν ανακοινώθηκε η διάθεση της κυβέρνησης να ερευνηθεί η κατάσταση στην ΑΕΠΙ και να εξυγιανθεί ο χώρος, μιας και πολλά ακούγονταν έως τότε, μας έδωσε μεγάλη χαρά και ελπίδα η στάση του τότε υπουργού Ν. Ξυδάκη γιατί αν είχε τον χρόνο και την ευθύνη, η υπόθεση, πιστεύω, θα είχε λυθεί εδώ και καιρό».
Στο φόντο αυτί νέο καθαρό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ζητούν με δημοσίευμά τους στο Facebook, 250 δημιουργοί και κληρονόμοι που συνυπογράφουν το αίτημα των σωματείων «ΑΣΜΑ» και «ΥΠΕΡΒΑΣΗ».
Στο μεταξύ την αποδέσμευση χρημάτων που δεσμεύτηκαν από το δημόσιο ως οφειλές της εταιρείας ΑΕΠΙ προς το Δημόσιο προώθησε η κυβέρνηση με τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στους δημιουργούς που εδώ κι ένα χρόνο μένουν απλήρωτοι
Η ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή με εισήγηση του Νίκου Ξυδάκη δίνει τη δυνατότητα στην ευθύνη για να κάνει τη διανομή των χρημάτων που δεν έκανε η διοίκηση της ΑΕΠΙ . "Η επίτροπος κυρία Μαρία Βλάχου θα διανείμει περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ, από χρήματα που δεσμεύτηκαν εξαιτίας των οφειλών της εταιρείας προς το δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιστρέφει στους δημιουργούς τα ποσά που εισπράχθηκαν για λογαριασμό τους, τους ανήκουν, αλλά μπήκαν κι αυτά στη μαύρη τρύπα της κακοδιαχείρισης των ιδιοκτητών της εταιρείας" δηλώνει το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ κάνοντας λόγο για μια απρόσμενα καλή εξέλιξη καθώς πολλοί δημιουργοί αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης εξαιτίας της κακής κατάστασης της εταιρείας, η οποία είναι εκτεθειμένη σε χρέη απέναντι στους πιστωτές της ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες δημιουργοί.
Το ΑΣΜΑ προσθέτει πως μετά τη συνάντηση των σωματείων με τον υπουργό επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη και την υπουργό Λ. Κονιόρδου, πήραν προφορική δέσμευση πως η κυβέρνηση θα διερευνήσει τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο με κατεύθυνση Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, ένα αίτημα το οποίο έχουν θέσει επιτακτικά τα σωματεία ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ συγκεντρώνοντας 400 υπογραφές που αποτελούν την πλειοψηφία σημαντικών και ιστορικών ρεπερτορίων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr