Μετά και την απόφαση, η Ανεξάρτητη Αρχή ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία να εξαλειφθούν όλες οι υφιστάμενες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, αλλά και η προώθηση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων, κατά την πρόσβασή τους στα Σώματα Ασφαλείας.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο συνήγορος του Πολίτη, έκρινε ότι η προϋπόθεση αναστήματος τουλάχιστον 1,70 μ. για την κατάταξη σπουδαστών στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί έμμεση διάκριση. Κι αυτό επειδή εξαιτίας του ορίου αναστήματος, αποκλείεται μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών, χωρίς να αιτιολογείται με επάρκεια η αναγκαιότητα θέσπισης του μέτρου.
Το Δικαστήριο της ΕΕ απάντησε σε προδικαστικό ερώτημα του αρμόδιου ελληνικού δικαστηρίου, σχετικά με το εάν ο όρος προκήρυξης είναι νόμιμος.
«Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι για όλα τα καθήκοντα της Ελληνικής Αστυνομίας απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αυτή δεν φαίνεται να συνδέεται κατ’ ανάγκη με ορισμένο ελάχιστο ανάστημα, ούτε είναι αυτονόητο ότι όσοι έχουν ανάστημα μικρότερο απ’ αυτό τη στερούνται» αναφέρει το Δικαστήριο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο σκοπός που επιδιώκει η ρύθμιση «θα μπορούσε να επιτευχθεί με μέτρα που θα συνεπάγονταν λιγότερα μειονεκτήματα για τις γυναίκες, όπως η προκαταρκτική επιλογή των υποψηφίων για τον διαγωνισμό κατατάξεως σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων βάσει ειδικών δοκιμασιών για τη διαπίστωση των σωματικών ικανοτήτων τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr