Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του State Departmen, Χέδερ Νάουερτ καταδίκασε την απόφαση να χορηγηθεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα 48ωρη άδεια. «Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε τρομερή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ» σημείωσε η Νάουερτ.
«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την απόφαση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «ορισμένα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό».
Νωρίτερα, την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση να χορηγηθεί 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, εξέφρασε με μήνυμά του στον λογαριασμό στο twitter ο αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Όπως τονίζει ο πρέσβης σέβεται την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, αλλά σημειώνει ότι η σημερινή απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειες τους.
«Προσθέτω τη φωνή μου σε όσους προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η συγκεκριμένη άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους».
Αργά χθες το βράδυ υπήρξε επίσημη αντίδραση και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που κάνει λόγο για ασέβεια στα θύματα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη «μεγάλη του απογοήτευση» σχολιάζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε πως ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιας ρύθμισης».
Από τη μεριά της η βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ ανέφερε: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητεύμενοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».
Η έξοδος από την φυλακή του Δ. Κουφοντίνα έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Οι αντιδράσεις και οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση εντός και εκτός Βουλής, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να παρεμβαίνει στη Βουλή και να δηλώνει «σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο δολοφόνο της χώρας το πιστόλι της 17 Νοέμβρη να βγαίνει από την φυλακή» και τα πνεύματα να οξύνονται ακόμη περισσότερο μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταυρου Κοντονή και της Ντόρας Μπακογιάννη. Στο θέμα παρενέβη και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δηλώνοντας ότι η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της 17 Νοέμβρη αλλά και η βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ.
Για το θέμα τοποθετήθηκε -μέσω διαρροών- και το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών. Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, για αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια. Είχαν προηγηθεί, σε υψηλούς τόνους, οι τοποθετήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για ύβρη και άφησε αιχμές εναντίον του αντιεισαγγελέα Εφετών. Από τη μεριά της, η συνήγορος του κ. Κουφοντίνα ανέφερε ότι συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, το ευχαριστούμε περιμένω και από εσάς και από όλους αυτούς που παρεμβαίνουν στο θεσμικό έργο να σεβαστούν τον κρατούμενο.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν πάντως και εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων με την Φ. Γεννηματά να αναφέρει ότι η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και τον Σταύρο Θεοδωράκη να τονίζει ότι «η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις». Από τη μεριά του το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «η αντιπαράθεση, που τροφοδοτείται απ΄ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ γύρω από το ζήτημα, υπηρετεί άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες». Την άποψη ότι άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας που έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη» δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ σκεπτικισμό για την απόφαση εξέφρασε νωρίτερα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Για απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ωστόσο ότι σε πολιτικό επίπεδο διαφωνεί απόλυτα με την απόφαση. «Να θυμίσω στη ΝΔ ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πάλι από τη δικαιοσύνη έλαβε άδεια ο Ξηρός και δεν επέστρεψε», ανέφερε. Στην πολιτική αντιπαράθεση μπήκε και η παρουσία του υιού του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ανάμεσα σε εκείνους που περίμεναν τον Δ. Κουφοντίνα έξω από τη φυλακή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Κόντρα στη Βουλή για την άδεια
Σκληρή κόντρα στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη από τη μια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή από την άλλη. Στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τον Ρουβίκωνα να εγκωμιάζει τον Κουφοντίνα και ασκεί κριτική σε πρυτάνεις; Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή ακόμα και σε αυτούς που εγκωμιάζουν με τα λόγια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας πως την ώρα που ο Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με αυτούς που τον εγκωμιάζουν, η σκέψη μας είναι με τις μητέρες, τα αδέρφια, τα παιδιά των θυμάτων του. «Η δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι. Η ανοχή στους εχθρούς της δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική. Οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό "ως εδώ"» κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας ο κ. Κοντονής εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενώ αποδέχεται τον θεσμό των αδειών δεν τις θέλει για αυτούς με τους οποίους διαφωνεί. Ο υπουργός δικαιοσύνης σημείωσε ότι η άδεια δεν σημαίνει ότι αλλάζει η απαξία της πράξεων του, ούτε σημαίνει αλλαγή του αποτελέσματος της δίκης. «Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ.
Κατόπιν, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και κατηγόρησε τον υπουργό ότι κατάντησε «θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα».
«Δεν είμαι νομικός αλλά απλή βουλευτής και ρωτώ τι άλλαξε στο νομοθετικό πλαίσιο από τότε που ο Κουφοντίνας ζητούσε άδεια και του την είχαν αρνηθεί. Δεν ήταν ο ίδιος ο Κουφοντίνας; Δεν είχε βγάλει το βιβλίο που έλεγε ότι το βράδυ που δολοφόνησε τον Μπακογιάννη πήγε σε ταβέρνα και πανηγύριζε τη μεγάλη επιτυχία;» ανέφερε και κατηγόρησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για επιλεκτική στάση. «Κύριε Κοντονή καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα. Και σήμερα αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ. Διότι δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε. Εγώ δεν είμαι νομικός. Είμαι μια απλή βουλευτής που αναρωτιέται: τι άλλαξε κύριε Κοντονή από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν του δινόντουσαν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο; Τι άλλαξε;» είπε, μεταξύ άλλων.
Η ανακοίνωση της ΝΔ για τον Κουφοντίνα και την «υποδοχή» στις φυλακές
Το απόγευμα της Πέμπτης η ΝΔ επανήλθε στο θέμα και με ανακοίνωσή της κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης για ψεύδη. «Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ψεύδεται συνειδητά. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής υποστήριξε σήμερα στην Βουλή ότι ο δολοφόνος Κουφοντίνας πήρε άδεια με νόμο που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Ουδέν ψευδέστερον» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο 4274/14 όρισε ρητά ότι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη, δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξόδου πριν παρέλθουν 18 έτη πραγματικής κράτησης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το που κατέλαβε την εξουσία, κατήργησε αυτή τη διάταξη και επανάφερε τα 8 έτη κράτησης ως χρονική προϋπόθεση άδειας ακόμη και των τρομοκρατών».
Ενώ σε υστερόγραφο αναφέρει: «Θα είχε ενδιαφέρον οι κατά τα άλλα λαλίστατοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να μας πουν πώς σχολιάζουν ότι ο γιος του Νίκου Βούτση, ο καταδικασθείς για συμμετοχή του στους Πυρήνες της Φωτιάς Χρήστος Πολίτης και ο συνιδρυτής του Ρουβίκωνα Λάμπρος Γούλας βρέθηκαν σήμερα στον Κορυδαλλό για να πανηγυρίσουν την έξοδο του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr