Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ενώ υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα για την Αγία Σοφία από το 1935 οπότε έγινε μουσείο, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή για αρκετό καιρό.
Σύμφωνα με απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται και η Αγιά Σοφιά, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.
Η προσευχή των μουσουλμάνων μέχρι τώρα ακούγονταν δύο φορές την ημέρα από την Αγιά Σοφιά και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγιά Σοφιά θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές της ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».
Ιμάμης πήγαινε στην Αγιά Σοφιά όμως δεν είχε γίνει μόνιμος διορισμός. Η Αγιά Σοφιά έχει μετατραπεί σε μουσείο με απόφαση του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ. Τον Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιά.
Το πρωί του Σαββάτου μουζεΐνης μέσα από τον χώρο της Αγιά Σοφιά, απήγγειλε το «αζάν», τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους σε ζωντανή μετάδοση από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet.
Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μετά από 85 χρόνια, από τότε δηλαδή που ο χώρος αυτός είχε μετατραπεί σε μουσείο με εντολή του Ατατούρκ.
Η ιστοσελίδα ensonhaber.com.tr για τον διορισμό ενός μόνιμου ιμάμη έχει τίτλο: «Η απόφαση αυτή δεν είναι αρκετή αλλά είναι ένα βήμα ακόμα».
Πολλές φορές, μουσουλμάνοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr