Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», παρά το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας είχε φέτος να διαχειριστεί ένα καινούργιο σύστημα εξετάσεων στο οποίο διαγωνίσθηκε η πλειοψηφία των υποψηφίων, αλλά και τους περίπου 3.400 υποψηφίους που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό (θα υπάρξουν ξεχωριστές βάσεις για αυτούς), τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση σε σχέση με πέρυσι.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε χθες, στην εφημερίδα, ότι οι βάσεις κατά 95% θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες να δοθούν στη δημοσιότητα μία ημέρα νωρίτερα ή την Παρασκευή.
Οι φετινές εξετάσεις έχουν χαρακτηριστεί ως οι Πανελλαδικές των εκπλήξεων, καθώς ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρχει σύγκριση των βάσεων εισαγωγής με το 2015, αφού τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι λιγότερα, ενώ υπάρχει και ανακατανομή των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία.
Η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τις 3, 4, ακόμη και τις 5 χιλιάδες μόρια
Η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τις 3, 4, ακόμη και τις 5 χιλιάδες μόρια.
Οι επιλογές
Σε κάθε περίπτωση, οι χαμηλότερες επιδόσεις, σε σχέση με πέρυσι, σε αρκετά μαθήματα, πολλά εκ των οποίων αυξημένης βαρύτητας, οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό με γνώμονα το πού εδρεύει η σχολή και σε δεύτερη μοίρα το αντικείμενο των σπουδών, αλλά και η "στροφή" πολλών τελειόφοιτων μαθητών, σε τμήματα που μπορούν να δώσουν ελπίδες για την αγορά εργασίας, είναι τα δεδομένα, που διαμορφώνουν το νέο τοπίο στις βάσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Μετά και την ανάλυση όλων των στατιστικών στοιχείων με τις βαθμολογικές επιδόσεις, αλλά και τις θέσεις που διατίθενται σε κάθε τμήμα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ ξεχωριστά, οι εκτιμήσεις, λίγα 24ωρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, έχουν ως εξής:
Θα υπάρξει «σφαγή» για μία θέση στις ελάχιστες σχολές που οδηγούν απευθείας στο Δημόσιο, όπως οι Αστυνομικές και οι Στρατιωτικές.
Ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει «κόκκινο» στα περισσότερα τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς πολλοί υποψήφιοι δηλώνουν σχολές στο μηχανογραφικό με γνώμονα να εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Θα δημιουργηθούν ευκαιρίες εύκολης πρόσβασης σε αρκετά τμήματα, ακόμη και υψηλόβαθμα που εδρεύουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, λόγω της αναμενόμενης χαμηλής ζήτησης σε αυτά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι, σε μία σειρά μαθημάτων, οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές των πανεπιστημίων, όπως Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Νομικές, Ψυχολογίας, θα καταγράψουν πτώση. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε ομοειδή τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ.
Αντιθέτως, ανοδικά θα κινηθούν οι σχολές που εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Ιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές, Οδοντιατρικές) εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στον αριθμό των αριστούχων για το συγκεκριμένο πεδίο.
Ανοδική πορεία θα έχουν και τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, τα οποία οδηγούν στα λεγόμενα παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Νοσηλευτικής κ.λπ.
Οι εγγραφές
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρξουν οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές, η οποία άλλαξε από πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι -προκειμένου να διευκολυνθούν- αναμένεται να υποβάλουν σε πρώτη φάση ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί άμεσα.
Αμέσως μετά, οι επιτυχόντες που θα έχουν πραγματοποιήσει την προεγγραφή τους, θα πρέπει να αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος επιτυχίας τους με ταχυμεταφορά ή αυτοπροσώπως την αίτηση προεγγραφής, καθώς και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στο τρίτο στάδιο, η γραμματεία του τμήματος ή της σχολής, προκειμένου να ολοκληρώσει την εγγραφή, ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση. Για εξαιρετικές περιπτώσεις η γραμματεία θα μπορεί να ζητά συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εισακτέους για την ολοκλήρωση της εγγραφής.
Ευκολότερη πρόσβαση στις κεντρικές σχολές
Τη δυνατότητα να εισαχθούν, μέσω της διαδικασίας μετεγγραφών, με πολύ χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σε κεντρικά τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους θα έχουν πολλοί μαθητές που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής που παρατηρούνται κάθε χρόνο μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τις 3, 4, ακόμη και τις 5 χιλιάδες μόρια. Το πιο ακραίο παράδειγμα που παρατηρήθηκε την περσινή χρονιά στα πανεπιστήμια αφορά τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης). Η βάση για την Αθήνα έφτασε τα 19.838 μόρια ενώ στο αντίστοιχο της Ξάνθης στα 14.797, με τη διαφορά, δηλαδή, να φτάνει τα 5.041 μόρια. Πάνω από 3.000 μόρια ήταν η διαφορά μεταξύ των τμημάτων Μαθηματικών Θεσσαλονίκης και Σάμου (15.574 έναντι 11.956) και των Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας - Ρόδου (16.075 έναντι 12.984). Ευκαιρίες εύκολης πρόσβασης αναμένεται να παρουσιαστούν και σε τμήματα Πληροφορικής, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ.α.
Στα τεχνολογικά ιδρύματα, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφηκε πέρυσι στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του 5ου επιστημονικού πεδίου. Η βάση στο ίδρυμα του Πειραιά διαμορφώθηκε στα 13.167 και στο αντίστοιχο που εδρεύει στην Κοζάνη στα 7.453 (διαφορά 5.714). Στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αθήνας-Λάρισας) η διαφορά έφτασε τα 3.517 μόρια, ενώ στο Μαιευτικής (Αθήνας - Πτολεμαΐδας) τα 2.195.
«Σφαγή»
Εν τω μεταξύ, «σφαγή» για μια θέση τόσο στις Στρατιωτικές όσο και στις Αστυνομικές σχολές, οι οποίες είναι από τις ελάχιστες που οδηγούν απευθείας στον δημόσιο τομέα, αναμένεται να υπάρξει και στις φετινές Πανελλαδικές.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λόγω του πολύ υψηλού ανταγωνισμού, και τη φετινή χρονιά θα εισαχθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό υποψηφίων που δήλωσαν τις συγκεκριμένες σχολές στην κορυφή του μηχανογραφικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά, από τους υποψηφίους της κατηγορίας του 90% που δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση τη Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι), κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 12,5%. Το ποσοστό για τους Μηχανικούς ήταν ακόμη χαμηλότερο, φτάνοντας το 2,16%. Για τη Σχολή Ευελπίδων (ΣΩΜΑΤΑ) το ποσοστό άγγιξε το 9%, ενώ για την Ευελπίδων (ΟΠΛΑ) ήταν αρκετά υψηλότερο, φτάνοντας το 48%.
Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστά εισαγωγής στο Οικονομικό (ΣΣΑΣ) (πέρυσι μόλις 2,99%) και στο Ψυχολόγων ΣΣΑΣ (2,17%), καθώς η αναλογία θέσεων σε σχέση με τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι πολύ χαμηλή. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Ιατρικό (ΣΣΑΣ), αφού πέρυσι δηλώθηκε ως πρώτη προτίμηση από 248 υποψηφίους ενώ οι θέσεις ήταν μόλις 14 (ποσοστό επιτυχίας 5,64%).
Εν τω μεταξύ στα ύψη αναμένεται να φτάσει ο ανταγωνισμός και για τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση ο αριθμός των εισαγόμενων ιδιωτών στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, ύστερα από τη συμμετοχή των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2015-2016.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Αστυφυλάκων θα ανέλθει στους 250, ενώ στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας στους 40.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr