Το δικαστήριο έκρινε ότι επειδή η καταγγελλόμενη κλοπή των γλυπτών έγινε πάνω από 150 χρόνια προτού η Μ. Βρετανία υπογράψει τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει την υπόθεση, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Το «στρατόπεδο» υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών επισημαίνει όμως ότι το δικαστήριο δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση σχετικά με την ουσία της υπόθεσης, σημειώνει ακόμη η Independent.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε εναντίον της Μ. Βρετανίας ο «Σύλλογος των Αθηναίων», όταν το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την πρόταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα Προελεύσεως να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών.
Η απόφαση του δικαστηρίου, που εστάλη στον «Σύλλογο των Αθηναίων», αναφέρει ότι «Το δικαστήριο σημειώνει πως τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Προκειμένου να φέρει το θέμα στο πλαίσιο της χρονικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν την άρνηση της Μ. Βρετανίας να μπει σε διαμεσολάβηση με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνεχή άρνηση της επιστροφής τους.
Ομως, είναι ξεκάθαρο από τη φύση των καταγγελιών τους ότι διαμαρτύρονται για την φερόμενη ως παράνομη αφαίρεση των Γλυπτών από την Ελλάδα. Η αφαίρεση έγινε περίπου 150 χρόνια προτού συνταχθεί η Συνθήκη και επικυρωθεί από το εναγόμενο κράτος, οπότε οι αιτιάσεις των προσφευγόντων εμφανίζονται ως μη αποδεκτές».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου, Βασίλη Σωτηρόπουλο, αυτή η υπόθεση ήταν το πρώτο βήμα και πρόσθεσε ότι η απόφαση μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί νομικά στο μέλλον.
«Αυτή η πρώτη δήλωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ιστορικά η πρώτη δικαστική απόφαση στο θέμα του Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα με ιδιαίτερη προσοχή, στην προσφυγή της ενάντια στη Μ. Βρετανία», δήλωσε ο κ. Σωτηρόπουλος στη βρετανική εφημερίδα.
«Αυτή η απόφαση αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μία προσφυγή από την Ελλάδα να κηρυχθεί αποδεκτή και ως εκ τούτου προσφέρει έμμεσα πολύτιμη τεχνογνωσία για το πώς θα πρέπει να χειρισθεί αυτή την υπόθεση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr