Η παγκόσμια οικονομία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη με το χρέος να αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα...
Ιαπωνία
Το χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 250% του ΑΕΠ και αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ η Ιαπωνία «τρέχει» με έλλειμμα 8% που αντιστοιχεί σε σχεδόν $1,2 τρισ. Ο ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης παραμένει καθηλωμένος τα τελευταία 25 χρόνια ως αποτέλεσμα του αποπληθωρισμού. Μετά και από την πρόσφατη είσοδο σε αρνητικά επιτόκια από τη BoJ,η απόδοση των ιαπωνικών 10ετών ομολόγων, πέρασε κάτω από το μηδέν και αποτέλεσε την παγκόσμια πρώτη για ομόλογο αναπτυγμένης οικονομίας. Αν η BoJ αποχωρήσει από την αγορά στην οποία συμμετέχει μέσω του QE, οι αποδόσεις των 10ετών θα αυξηθούν και η Ιαπωνία θα χρεοκοπήσει.
Για να αποφευχθεί μια ύφεση αλλά και μια χρεοκοπία, η BoJ αγοράζει σχεδόν ότι χρέος εκδίδεται στη χώρα. Το άσχημο είναι ότι, η Ιαπωνία δεν έχει καμία απολύτως επιλογή από το να συνεχίσει την πολιτική αυτή. Αυτό σημαίνει ότι η BoJ θα συνεχίσει αργά ή γρήγορα και με περισσότερη νομισματική χαλάρωση η οποία θα αποδυναμώσει σημαντικά το JPY. Αυτό θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα, τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία.
Κίνα
Αντίστοιχα με την Ιαπωνία, η Κίνα βρίσκεται και αυτή αντιμέτωπη με το υπερβολικό της χρέος. Όμως οι Κινέζοι είναι ακόμα φτωχοί στην πλειοψηφία τους και το μεγαλύτερο χρέος είναι φορτομένο σε σειρά εταιριών οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια τεράστια παραγωγική δυναμικότητα, που πλέον είναι άχρηστη. Ως εκ τούτου, είτε η Κίνα θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις είτε θα «βουλιάξει» ακόμα περισσότερο στο χρέος.
Η μετάβαση προς μια καταναλωτική οικονομία δεν είναι καθόλου εύκολη και οι Αρχές έχουν πολύ λιγότερα περιθώρια ελιγμών από αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι. Φαινόμενα όπως το κραχ που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, θα είναι πιο συχνά.
Ευρώπη
Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς εκτός από τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα που είναι μεν γνωστά αλλά άλυτα τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να προστεθεί και το μεταναστευτικό το οποίο απειλεί να διαλύσει τις πολιτικές-κοινωνικές δομές της Ευρώπης.
Αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ευρύτατο πρόγραμμα νομισματοποίησης των χρεών (QE) και αυτό θα προκαλέσει μεγάλες μεταβολές στο Forex. Οι τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη. Στην Ιταλία τα NPLs είναι σχεδόν 20% και αυτό σημαίνει ότι μια κρίση χρέους θα μπορούσε να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr