Η ΕΚΤ πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων στις 10 Μαρτίου, την ίδια ημέρα με την συνεδρίαση της ΕΚΤ...
O δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης εξασθενεί πολύ νωρίτερα από τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών και κυρίως, βρίσκεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, για μια ανοδική τάση του δομικού πληθωρισμού φέτος.
Ο πληθωρισμός αποτελεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι σε γενικές γραμμές προϊόν διαφόρων παραγόντων: του τρέχοντα μετρούμενου πληθωρισμού, των προηγούμενων τάσεων για τον πληθωρισμό, και των προοπτικών των παραγόντων προσφοράς (cost-push) (δηλαδή, οι μισθοί ή οι τιμές των εμπορευμάτων) και ζήτησης (demand-pull) (δηλαδή, η εγχώρια ζήτηση). Με κανένα από αυτά τα συστατικά να σηματοδοτούν θετικές τάσεις αυτή τη στιγμή, η αποτροπή ενός αντιπληθωριστικού φαύλου κύκλου θα αποτελέσει σημείο κλειδί για την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων στις 10 Μαρτίου, την ίδια ημέρα με την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η καταληκτική ημερομηνία για τον υπολογισμό των οικονομικών προβλέψεων Μαρτίου ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου κι επομένως, τα στοιχεία για τον ΕνΔΤΚ Φεβρουαρίου δε θα περιλαμβάνονται στις προβλέψεις. Αυτό συνεπάγεται ότι, και μόνο οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έχουν ήδη σηματοδοτήσει μία αναθεώρηση προς τα κάτω κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στις προβλέψεις της ΕΚΤ του μετρούμενου πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ στα 1,0% και 1,6% για το 2016 και 2017 αντίστοιχα. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό θα πρέπει, ως εκ τούτου, τουλάχιστον να αποκρυσταλλώσουν τις χαμηλές προβλέψεις για τον πληθωρισμό και να εγείρουν ανησυχίες σε ορισμένους κύκλους στην ΕΚΤ, ασκώντας πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr