Οι απόψεις των αναλυτών και των οικονομολόγων για τις επιπτώσεις ενός Brexit στην Αγγλία αλλά και στην ΕΕ διίστανται...
Ο David Cameron πήρε την απόφαση να προκηρύξει δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου για να αποφασίσουν οι Βρετανοί αν θέλουν να φύγουν από την ΕΕ ή όχι. Το δημοψήφισμα αυτό είναι το δεύτερο μετά από το 1966, όπου και οι Βρετανοί είχαν βροντοφωνάξει «ΝΑΙ» στην ΕΕ με την τότε μορφή της, σε ποσοστό 66%. Φυσικά, η σχέση των Βρετανών με την ΕΕ ποτέ δεν ήταν εύκολη και τώρα σε μια ΕΕ χειμαζόμενη από την οικονομική και πλέον από την προσφυγική κρίση, οι Βρετανοί ίσως έχουν διαφορετική άποψη.
Οι απόψεις των αναλυτών και των οικονομολόγων για τις επιπτώσεις ενός Brexit στην Αγγλία αλλά και στην ΕΕ διίστανται. Κάποιοι θεωρούν ότι ένα Brexit θα είναι καταστροφικό για την Αγγλία, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί. Οι Βρετανοί πάντοτε βρίσκονταν πιο κοντά με τον αμερικανικό άξονα, πάντοτε είχαν υψηλότατη και αποτελεσματική διπλωματία, έχουν το δικό τους νόμισμα και έχουν και το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το Λονδίνο έχει αργία, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές σημειώνουν κάμψη έως και 60%. Δεδομένων όλων των παραπάνω, είναι λίγο άστοχο να θεωρούμε ότι οι Βρετανοί θα καταρρεύσουν αν οδηγηθούν σε Brexit.
Στην Αμερική, οι συνθήκες έχουν σημειώσει σημαντική επιδείνωση με αποτέλεσμα οι εταιρίες να αναβάλλουν συνεχώς τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για IPO καθώς γνωρίζουν ότι η χρηματιστηριακή αναταραχή θα οδηγήσει σε αποτυχία. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την πορεία των ΙPO των αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον $50 εκατ. (τα λεγόμενα unicorns) από το 2011.
*Για να διαβάσετε το σημερινό Morning Briefing και να δείτε τα κρίσιμα γραφήματα, εγγραφείτε δωρεάν, εδώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr