Ο κ. Ξυδάκης εκτίμησε ότι δεν θα επικρατήσουν οι ακραίες φωνές στη Ευρώπη για κλείσιμο των συνόρων.
«Από την άλλη υπάρχει μια γραμμή κρατών-μελλών με ακραία προσέγγιση» πρόσθεσε.
«Τα σύνορα δεν θέλουμε να κλείσουν όχι μόνο εμείς αλλά ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Ιταλοί. Αν παραδεχτούμε ότι τέσσερις χώρες με 60 εκατ. πληθυσμό σε σύνολο 500 εκατ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ορίσουν την πολιτική ατζέντα και την ιστορική κατεύθυνση όλης της Ευρώπης, νομίζω ότι είναι απαράδεκτο και δεν πρόκειται κανείς να το επιτρέψει» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.
Σημειώνεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση είχε στόχο την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Φεβρουαρίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Ο κ. Ξυδάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας πως η προσφυγική κρίση έχει πλέον λάβει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την Ευρώπη.
«Τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που χρησιμοποιούν τους δρόμους της Μεσογείου, καθώς και η ευρύτερη γεωπολιτική αναταραχή, μας οδηγούν αναπόφευκτα στο να μάθουμε να σκεφτόμαστε με άλλους όρους. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της Ευρώπης είναι θαλάσσια. Στόχος μας πρέπει να είναι να τα ελέγξουμε καλύτερα και όχι να πάμε 60 χρόνια πίσω, κλείνοντάς τα» είπε μεταξύ άλλων ο ΑΝΥΠΕΞ στην τοποθέτησή του.
«Φαίνεται ότι όσον αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν κάποιοι εταίροι θέλουν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 και μας επικρίνουν σφοδρά, και ίσως ορισμένες φορές δίκαια. Ποιοι όμως είναι οι επικριτές μας; Εταίροι που δεν έχουν στείλει για τους πρόσφυγες μια κουβέρτα; Δέκα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα απαντήσει στα αιτήματα για μετεγκατάσταση και αν δεν απατώμαι η Ένωση διαθέτει είκοσι οχτώ κράτη-μέλη» συνέχισε ο Έλληνας Υπουργός και κατέληξε «Αυτή την κρίσιμη στιγμή που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάζεται πρέπει όλοι να συνεισφέρουν, αντί να επικρίνουν».
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με αρκετούς από τους συμμετέχοντες Υπουργούς Εξωτερικών να αναφέρονται στην ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ ιδιαίτερη θετική αναφορά έγινε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί από τη χώρα μας στην υλοποίηση των σχετικών με το προσφυγικό δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr