Όπως τόνισε στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, το πρόβλημα συνιστά και για τις δύο χώρες «μεγάλο βάρος».
Το προσφυγικό ζήτημα θα βρίσκεται και στο επίκεντρο της ατζέντας της καγκελαρίου και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο. Σε άλλο σημείο της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε, απάντησε σε ερωτήσεις για την εξάμηνη παράτασης της αναστολής επαναπροώθησης προσφύγων προς την Ελλάδα.
Τα Hotspot δεν αποτελούν κριτήριο για την αξιολόγηση
Οι επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς την Ελλάδα είχαν ανασταλεί πριν το από τέσσερα χρόνια μετά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Οι δικαστές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα η διαδικασία ασύλου, όπως αυτή προβλέπεται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου παρουσιάζει συστημική ανεπάρκεια.
Από το 2011 και μετά το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρέτεινε την αναστολή κάθε φορά για 12 μήνες. Σε αντίθεση με την πρακτική των προηγούμενων ετών η παράταση φέτος ισχύει μόνο για ένα εξάμηνο. Ως αιτία για αυτή τη μείωση ο κ. Πλάτε ανέφερε ότι έχει γίνει «σημαντική προόδος» στο σύστημα ασύλου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, που όμως «δεν επαρκεί ακόμη πλήρως για να καταργηθεί η αναστολή».
Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η παράταση δίνει όμως και μια «ανάσα» στις ελληνικές αρχές ώστε «να πετύχουν μια ακόμη πιο αισθητή πρόοδο». Δεδομένου μάλιστα ότι η δημιουργία των Hotspot δεν αποτελεί δέσμευση που να προκύπτει από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, η λειτουργία τους δεν πρόκειται να αποτελέσει για το Βερολίνο κριτήριο για την αξιολόγηση της προόδου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr