Αυτό που κρατάμε είναι ότι η διαφορετικότητα σε σχέση με τις άλλες χρονιές είναι ένα σαφές μήνυμα ότι κάτι αλλάζει...
Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε για το 2015 είναι ότι ήταν η πρώτη χρονιά από το 2009 η οποία είχε τόσο σημαντικά γεγονότα και μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας. Φυσικά συνέβησαν πολύ κρίσιμα γεγονότα, αλλά αυτό που κρατάμε είναι ότι η διαφορετικότητα σε σχέση με τις άλλες χρονιές είναι ένα σαφές μήνυμα ότι κάτι αλλάζει.
ΗSNB αιφνιδιάζει ολόκληρο τον πλανήτη
Την ώρα που κάθε στέλεχος της SNB διαβεβαίωνε ότι το 1,2000 θα διατηρηθεί και ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να τη στηρίξει, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση του Mario Draghi για την έναρξη του ευρωπαϊκού QE, σε ένα έκτακτο και μυστικό meeting, η SNB αποφάσισε ότι το κόστος διατήρησης του floor ήταν τόσο μεγάλο και θα αυξανόταν σημαντικά μετά το QE. Αποφάσισε λοιπόν να χάσει ένα μέρος της εμπιστοσύνης της από τις αγορές και να αφήσει το floor να σπάσει. Το CHF ανατιμήθηκε κατά 40% σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα και όλος ο πλανήτης έμεινε να μετράει τις ζημιές του. Η πλειοψηφία των επενδυτών είδε τους λογαριασμούς της να γίνονται «κόκκινοι» και να οδηγούν brokers και τράπεζες σε τεράστιες ζημιές. Στην απέναντι πλευρά ήταν ελάχιστοι.
Ελληνική κρίση
Η ελληνική κρίση μας ακολουθεί ανελλιπώς από το 2009 με νέα επεισόδια να προστίθενται κάθε χρόνο. Φέτος, το Grexit έφτασε πιο κοντά από ποτέ αλλά τελικά για μια ακόμα φορά τα σενάρια δεν ολοκληρώθηκαν. Capital Controls, ύφεση, συνεχείς εκλογές, δημοψήφισμα ήταν τα νέα πολύ δύσκολα επεισόδια.
ΕυρωπαϊκόQE
Ο Mario Draghi και η ΕΚΤ, έσπασαν όλα τα ταμπού και προχώρησαν με πολύ καθυστέρηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης το οποίο έφερε την ισοτιμία EUR/USD στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Όπως και τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων τραπεζών, το QE ήταν μόνο η αρχή καθώς ακολούθησαν κι άλλα.
Πολυετή χαμηλά για τα εμπορεύματα
Η εξαιρετικά ανοδική πορεία του δολαρίου αλλά και η προσμονή μιας αύξηση επιτοκίων από τη Fed, οδήγησε σε ασταμάτητη πτώση τα εμπορεύματα, αλλά και τα λεγόμενα commodity currencies. Οι πιέσεις αυτές, οδήγησαν σε μερική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Κραχ στο κινεζικό χρηματιστήριο
Τα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν η αφορμή. Διάφοροι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τις αγορές μειώνοντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ από το 2016 δε θα υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις. Οι κερδοσκόποι εξαπέλυσαν μια ανελέητη επίθεση με τον Shanghai Comp. να υποχωρεί περισσότερο από 50%.
Ραγδαία υποτίμηση του γουάν
Σε μια προσπάθεια άμυνας, οι κινεζικές Αρχές, επέστρεψαν δριμύτερες σε αυτό που ξέρουν καλύτερα. Στην υποτίμηση του γουάν. Και αυτό έγινε με πολύ επιθετικό τρόπο.
Flashcrash στηWallStreet
Με την Κίνα να έχει καταρρεύσει χρηματιστηριακά, οι αγορές «φώναζαν» ότι μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δεν ήταν καλή ιδέα. Η αύξηση επιτοκίων ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο, αλλά μετά από μια εφιαλτική εβδομάδα πιέσεων στη Wall Street, με τον S&P 500 να φθάνει σε απώλειες το -10% προ-συνεδριακά, οι απόψεις άλλαξαν. Τελικά η αύξηση έγινε το Δεκέμβριο και ήταν “non event”.
Αύξηση των επιτοκίων από τηFed
Μετά από την προσωρινή αναβολή μιας αύξησης επιτοκίων, η Fed προσπάθησε να διασώσει τη φήμη της, αυξάνοντας τα επιτόκια το Δεκέμβριο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η κίνηση αυτή ήταν σωστή και θα απαντηθεί εντός του 2016.
Κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας στοEUR/USD
Η πρώτη φορά ήταν το Μάρτιο όταν η Yellen εμφανίστηκε λιγότερο hawkish και προκάλεσε ένα τεράστιο short squeeze με την ισοτιμία να εκτινάσσεται σχεδόν κατά 500 pips σε μια μόλις ημέρα. Ακολούθησε ο Δεκέμβριος και η υποχώρηση του Mario Draghi με την ισοτιμία να πραγματοποιεί και δεύτερο 500άρι σε μία ημέρα.
Αρνητικές αποδόσεις σε σειρά ομολόγων
Σε μια χρονιά που συστημικά δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό και που οι μετοχές στη Wall Street παραμένουν στα υψηλά τους επίπεδα, ομόλογα λήξης 2 ετών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είδαν τις αποδόσεις τους να πέφτουν κάτω από το μηδέν.
«Παρά λίγο» κατάρρευση τηςGlencore
Η επί τετραετία πτώση των εμπορευμάτων και η επιδείνωση της πτώσης το 2015, έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας τη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου των εμπορευμάτων, τη Glencore. Η Fed, σύμφωνα με στοιχεία που είχαμε παραθέσει τότε στο ForexReport.gr, έσωσε την «παρτίδα» με swap ίσο με το μισό του πρώτου QE.
Ρωσική εισβολή στην Κριμαία
Οι Ρώσοι έκαναν επίδειξη δύναμης και προσάρτησαν την Κριμαία στα εδάφη τους. Αυτό οδήγησε στην ισχυρή υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος και στην πτώση του ρωσικού χρηματιστηρίου πάνω από 25%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr