Η ιστορία και η οικονομική μοίρα της Ιρλανδίας είναι άγνωστη για τους περισσότερους, αλλά έχει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον.
Η ιστορία και η οικονομική μοίρα της Ιρλανδίας είναι άγνωστη για τους περισσότερους, αλλά έχει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον. Το 1988 η Ιρλανδία χαρακτηριζόταν ως η «φτωχότερη μεταξύ πλουσίων», προφανώς εννοώντας μεταξύ των μελών της ΟΝΕ τότε. Από το 1990 και ύστερα όμως, η ιρλανδική οικονομία μετατράπηκε σε μια πραγματική μηχανή ανάπτυξης και έκτοτε μετονομάστηκε σε «Κελτικός Τίγρης». Μάλιστα, αποτέλεσε την απάντηση της Ευρώπης στις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας.
Το 2000, η υιοθέτηση του ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια που το συνόδευαν, έβαλαν την Ιρλανδία σε μια εκρηκτική περίοδο ανάπτυξης. Η εκρηκτική ανάπτυξη έφερε φούσκες στην αγορά κατοικίας και τον πιστωτικό τομέα και το 2010 η χώρα υποδέχθηκε το ΔΝΤ, από το οποίο όμως ξέφυγε γρήγορα, ανέπτυξε και πάλι ταχύτητα και πλέον άλλαξε και το προσωνύμιό της σε «Κελτικός Φοίνικας».
Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ιρλανδία είναι η πιο αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης είναι ότι η οικονομία της είναι υπερ-παγκοσμιοποιημένη. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από το 85% του ΑΕΠ της ενώ από τις αρχές του 1990 η Ιρλανδία ενθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις κυρίως από την Αμερική. Παρόλα αυτά όμως, η Ιρλανδία υποφέρει από την «μια για όλους» πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Όπως και τη δεκαετία 2000-2010 έτσι και κάποια άλλη στιγμή, η πολιτική της ΕΚΤ θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα με φούσκες στην Ιρλανδία. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν κι άλλες μικρές χώρες της Ευρωζώνης όπως η Κύπρος και η Μάλτα. Επομένως, όλες αυτές οι χώρες θα πρέπει να βρουν την πολιτική-αντίδοτο στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ.
Ένας βασικός λόγος της κατάρρευσης της Ελλάδας
Στην Ελλάδα της μη ανταγωνιστικής οικονομίας, της ανύπαρκτης οικονομικής πολιτικής, το μηδενικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και πολλών άλλων ακόμα, βρισκόταν μέχρι και το 2012, ο μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσσαίων επιχειρήσεων. Τελευταία η Γερμανία των πολυεθνικών κολοσσών. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης σε μικρομεσσαίες επιχερήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της EuroStat.
Τα στοιχεία αυτά είναι συντριπτικά και ανατρέπουν πολλά από όσα έχουν ακουστεί από την εποχή που ξεκίνησε η κρίση. Και αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, κανένας από αυτούς που ορίζουν τις τύχες της, δεν είχε γνώση του τι ακριβώς γινόταν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr