Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε χώρες οι οποίες εξαρτώνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από...
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε χώρες οι οποίες εξαρτώνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Μια από τις χώρες αυτές είναι και η Αυστραλία, η οποία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κινεζική επιβράδυνση αλλά και τη φυγή κεφαλαίων προς την Αμερική, έχει προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επεκτείνει από τους επόμενους μήνες.
Οικονομική ανάπτυξη
Το ΑΕΠ σημείωσε επιβράδυνση στο 2,0% το δεύτερο τρίμηνο καθώς υπήρξε μείωση της ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, ήταν σχεδόν ίδια με αυτή της εσωτερικής ζήτησης. Η κινεζική επιβράδυνση, προκάλεσε την κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες ωστόσο, παραμένουν ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ.
Πολλά από τα εμπορεύματα που είναι απαραίτητα για επενδύσεις εισάγονται και επομένως η πτώση στις επενδύσεις έδωσε μια θετική ώθηση στο ισοζύγιο πληρωμών. Ο όγκος των εξαγωγών έχει σημειώσει μια επιβράδυνση, αλλά πολλές παραγωγικές επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, έχουν ολοκληρωθεί.
Συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης
Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών εξαγωγών με αποτέλεσμα την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου. Με τα εμπορεύματα να συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται. Παρά την επιβράδυνση του ΑΕΠ, η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται με την ανεργία να είναι στο 6,25% για περισσότερο από ένα χρόνο.
Πληθωρισμός
Αν και ο πληθωρισμός ήταν εντός του εύρους 2,0%-4,0% που επιθυμούσε η RBA, από τις αρχές του 2015 έπεσε κάτω από τα όρια αυτά. Η αύξηση της μισθοδοσίας (πληθωρισμός πληρωμών) είναι χαμηλότερη από 3,0% σε ετήσια βάση παρά τη συνεχή μείωση της ανεργίας.
Κυβερνητική πολιτική
Μετά από μια μεγάλη περίοδο με δημοσιονομικά πλεονάσματα, η κυβέρνηση και η RBA ξεκίνησαν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λίγο μετά από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008. Μετά από μια αρκετά μεγάλη παύση, η RBA αποφάσισε να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, στο 2,00% το Μάιο του 2015. Αν και το AUD έχει σημειώσει σημαντική πτώση από το 2013, εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα ακριβό σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr