Το τρίτο τρίμηνο ήταν από τα χειρότερα των τελευταίων ετών για όλες τις αγορές
Οι αγορές έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία για το 2015, έχοντας ολοκληρώσει ένα τρίτο τρίμηνο το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως «άγριο».
Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 8% και με ανάλογες απώλειες ολοκλήρωσαν και οι Dow Jones, Nasdaq. Αυτό ήταν το χειρότερο κλείσιμο τριμήνου από το 2011. Και οι απώλειες ήταν σε παγκόσμια κλίμακα. Ο δείκτης MSCI World Index, είχε επίσης το χειρότερο τρίμηνο από το 2011. Ο ευρωπαϊκός EuroStoxx600 απώλεσε 10% της αξίας του.
Ο κινεζικός Shanghai Comp. έχασε 28% και ο δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets Index έχασε 19%. Συνολικά, οι χρηματιστηριακές αγορές εξαέρωσαν $11 τρισ. αξίας. Ποσό που μόνο μικρό δε μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς είναι αποτελεί το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Από τεχνικής σκοπιάς, οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ήδη διασπάσει πολύ κρίσιμα επίπεδα τα οποία ορίζουν την ανοδική τους τάση τόσο από το 2009 όσο και από το 2011. Η εξαετής bull market που τροφοδοτήθηκε από το φθηνό χρήμα της Fed, φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο, αν τις τεχνικές ενδείξεις επιβεβαιώσουν και οι θεμελιώδης/μακροοικονομικές ενδείξεις.
Ο κύκλος του δανεισμού έκανε και πάλι την εμφάνισή του, με έμφαση αυτή τη φορά στους επενδυτές οι οποίοι δανείζονταν για να αγοράσουν όλο και περισσότερες μετοχές. Αυτό υποδηλώνεται από δυο παραμέτρους. Πρώτον, την αύξηση του margin debt στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας, στοιχείο που δείχνει ότι οι μικροί επενδυτές είναι “all in” στην αγορά μετοχών και ήδη πολλοί έχασαν τα χαρτοφυλάκιά τους. Δεύτερον, οι μεγάλες εταιρίες δανείζονταν φθηνά για να χρηματοδοτούν την αγορά ιδίων μετοχών και να επωφελούνται από την άνοδο της τιμής των μετοχών τους αλλά και να βελτιώνουν τεχνηέντως τις μερισματικές αποδόσεις.
Αυτό έχε οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των αποτιμήσεων στους δείκτες, φαινόμενο το οποίο οφείλεται στην εξωφρενική αποτίμηση των μετοχών από τις οποίες απαρτίζονται. Παρακάτω είναι η αποτίμηση του S&P 500 με το γνωστό μοντέλο CAPE. Αυτή την ώρα, ο S&P 500 είναι 25% ακριβότερος από τον ιστορικό του μέσο όρο.
Στην αγορά νομισμάτων, τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Τα ασιατικά νομίσματα κυριολεκτικά διαλύθηκαν σημειώνοντας το χειρότερο τρίμηνο από την κρίση του LTCM το 1998. Το BRL (Βραζιλία) έχασε 23%. Το RUB (Ρωσία) έχασε 16%. Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg έχασε 15% και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999. Το πετρέλαιο είναι φθηνότερο κατά 26%. Υπό κανονικές συνθήκες και με αυστηρά οικονομικό χαρακτήρα, όλα αυτά θα έπρεπε να τα ζούμε σε μια οικονομία που έχει βυθιστεί στην ύφεση. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως οδηγούμαστε και πάλι σε αυτήν.
Η Κίνα, αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο εφιάλτη των αγορών. Μετά από 25 χρόνια εξωφρενικών ρυθμών ανάπτυξης, ήρθε η ώρα όλοι να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Η οποία λέει ότι η Κίνα ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, είναι απόλυτα φυσιολογικό να κατεβάζει σταδιακά ταχύτητα τα επόμενα χρόνια. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες στις αγορές, ενώ χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς ήδη νοιώθουν τις επιπτώσεις των πολύ στενών εμπορικών τους δεσμών με την Κίνα.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ακράδαντη άποψή μας ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr