Τα προβληματικά στοιχεία για τα NFPs, απλά επιβεβαίωση την έλλειψη δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας
Την Παρασκευή υπήρξε μια καταστροφική ανακοίνωση για τα NFPs. Οι νέες θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν στις 142.000 την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν 201.000 νέες θέσεις εργασίας και την ώρα που τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν πτωτικά στις 136.000 θέσεις εργασίας, σχεδόν 40.000 χαμηλότερα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί.
Η έκπληξη των επενδυτών ήταν τεράστια, αλλά εδώ θα πρέπει να κάνουμε μερικές επισημάνσεις ξεκινώντας από αυτή την οποία στο ForexReport.gr, είχαμε δείξει ως μια προβληματική μεταβλητή, εδώ και πάνω από 12 μήνες. Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού, αυτό που αναφέρεται ως participation rate, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1977. Με απλά λόγια, το ενεργό εργατικό δυναμικό της Αμερικής είναι το μικρότερο από το 1977. Πρόκειται για ένα «τρικ» το οποίο οι αμερικανικές Αρχές χρησιμοποίησαν για να οδηγήσουν το ποσοστό ανεργίας στο 5,1% και να δείξουν ότι η Fed έχει πετύχει τον έναν από τους δυο στόχους της με το QE, που δεν είναι άλλος από τη μείωση της ανεργίας.
Το «τρικ» αυτό διαψεύδεται από την αποτυχία αύξησης του πληθωρισμού και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία των τιμών του πετρελαίου, αλλά στην μη ικανότητα των Αμερικανών καταναλωτών να ξοδέψουν. Και αυτό οφείλεται σε δυο στοιχεία: στην κατακόρυφη πτώση του δανεισμού προς νοικοκυριά και στη μείωση του εισοδήματος. Πληθωρισμός χωρίς αυτά τα δυο στοιχεία δε μπορεί να υπάρξει.
Οι λιανικές πωλήσεις βρίσκονται στο 2,2% σε ετήσια βάση, όταν τις καλές εποχές, προ κρίσης, βρίσκονταν σταθερά πάνω από 5,0%, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα. Με την κατανάλωση να είναι το 75% του αμερικανικού ΑΕΠ, πως μπορεί η ανάπτυξη να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πάνω από 3,0%;
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η επιδείνωση στην αγορά εργασίας είναι συνολική και δεν περιορίζεται μόνο στους κλάδους της μεταποίησης και της ενέργειας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο.
Άλλωστε τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τα NFPs των τελευταίων μηνών, δείχνουν ότι το επάγγελμα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Αμερική είναι αυτό του... σερβιτόρου.
Το μινι-κραχ του Αυγούστου είναι πάρα πολύ πιθανό να προεξοφλεί αρνητικές καταστάσεις στην αμερικανική οικονομία, όπως έχουμε αναφέρει και πάλι.
Φυσικά, συνέπεια όλων αυτών είναι ότι το 2015 θα επιβεβαιώσει την εκτίμησή μας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων καθώς πλέον κάτι τέτοιο αποτιμάται με το «φτωχό» 28%. Και η πρώτη σοβαρή ημερομηνία αύξησης επιτοκίων για τη Fed είναι τον Ιούνιο του 2016.
Όλα αυτά μας προετοιμάζουν για ένα δύσκολο 12μηνο στις αγορές, καθώς όλα τα assets βρίσκονται σε πολύ ακραία επίπεδα όσον αφορά στη συμπεριφορά τους και στο positioning όπως φαίνεται και από τη συσχέτιση μεταξύ τους, όπως την παρουσιάζει η DB.
Σύμφωνα με τον Edward Altman του πανεπιστημίου New York, το 2016 ο ρυθμός χρεοκοπιών εντός των ΗΠΑ θα «χτυπήσει» ιστορικά υψηλά. Κάτι που αν ισχύσει δε δείχνει και τόσο συμβατό στοιχείο με μια ακμάζουσα οικονομία.
Όσον αφορά στις αγορές, τα NFPs επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μια γενικότερη αλλαγή πλεύσης. Θεωρούμε ότι το δολάριο θα κινηθεί πτωτικά στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς αυτό θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να πάρει «ανάσες». Όμως η πτώση του δολαρίου θα φέρει πιθανότατα και την πτώση των μετοχών λόγω της ισχυρότατης συσχέτισης που υπάρχει τους τελευταίους μήνες.
Την πτώση των μετοχών θα μπορούσε να επιτείνει και η είσοδος σε μια περίοδο αρνητικών macro σε Αμερική και Ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει όι τα safe haven έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Για την ώρα, οφείλουμε να παρακολουθήσουμε αν αυτό το σενάριο θα μπορέσει να έχει και συνέχεια καθώς οι ενδείξεις είναι σε αρχικό στάδιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr