Πως το δολάριο μπορεί να στείλει σε χρεοκοπία τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς οι πολύ μεγάλες απώλειες των χρηματιστηριακών τους δεικτών, έχουν δημιουργήσει έντονο πανικό στους ανά την υφήλιο διαμορφωτές της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Ο πανικός στις αναδυόμενες αγορές ξεκίνησε από τα τέλη του 2014 όταν και είχε γίνει πλήρως ξεκάθαρο ότι η Fed οδεύει προς μια ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής, με αποτέλεσμα το δολάριο το πρώτο τετράμηνο του 2015, να πραγματοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα ανοδικά ράλι της ιστορίας του. Ποια είναι όμως η σχέση του δολαρίου με τις αναδυόμενες αγορές και γιατί η άνοδος προκαλεί κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες;
Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα χαμηλά επιτόκια του δολαρίου και η νομισματική χαλάρωση που ακολούθησε την κρίση του 2008, οδήγησε τα επενδυτικά κεφάλαια σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες εκροές προς τις αναδυόμενες οικονομίες. Οι αναδυόμενες οικονομίες εθίστηκαν τόσο πολύ στο φθηνό δολάριο καθώς η ακόρεστη δίψα των επενδυτών για αποδόσεις βοηθούσε τις χώρες αυτές να χρηματοδοτούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, γνωστά και ως «δίδυμα ελλείμματα». Υπολογίζεται ότι από το 2009 έως και το 2013, οι αναδυόμενες οικονομίες δέχθηκαν περίπου $4,5 τρισ. σε κεφάλαια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο μισό του συνόλου των επενδυτικών κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη για την ίδια περίοδο.
Η προσδοκία μιας αύξησης των επιτοκίων προκαλεί την αντίστροφη διαδρομή αυτών των κεφαλαίων προς την Αμερική με αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά μεγέθη των αναδυόμενων οικονομιών να επιδεινώνονται ραγδαία. Την έξοδο των κεφαλαίων ακολουθεί άμεσα κατάρρευση των νομισμάτων τους, των ομολόγων τους και των μετοχών τους.
Εδώ ερχόμαστε στη δεύτερη συνέπεια της ανόδου των επιτοκίων από τη Fed. Οι αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως ο ιδιωτικός τους τομέας, είναι υπερ-δανεισμένες σε ομόλογα συνδεδεμένα με το δολάριο. Άμεση συνέπεια είναι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με αποτέλεσμα κολοσσιαίες εταιρίες να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αφού οι τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έχουν εκτοξευτεί κατακόρυφα. Το παρελθόν δείχνει ότι οι κολοσσιαίες εταιρίες, προκειμένου να αποφύγουν τη χρεοκοπία αναγκάζονται να ξεπουλήσουν τα υγιή και άκρως προσοδοφόρα assets τους.
Στο ForexReport.gr έχουμε αναλύσει εκτενώς τη χρηματιστηριακή σχέση όλων των οικονομιών με το δολάριο και τα εμπορεύματα και παρακολουθούμε συνεχώς τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτό το νέο οικονομικό κύκλο, στις ισοτιμίες.
Ποιες είναι οι πιο ευάλωτες χώρες
Θα παρουσιάσουμε τις πιο ευάλωτες χώρες όπως αυτές υποδεικνύονται από διαφορετικούς Οργανισμούς.
Fed: Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Τουρκία, Νότια Αφρική
Morgan Stanley: Βραζιλία, Μεξικό, Ινδονησία, Τουρκία, Νότια Αφρική
Moody’s: Βραζιλία, Χιλή, Μαλαισία, Τουρκία, Νότια Αφρική
Θα πάρει το ρίσκο η Fed να «τραβήξει» το χαλί; Μπορεί να ρισκάρει μια νέα κρίση και αν ναι πιο είναι το δέλεαρ για την αμερικανική οικονομία;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr