Σε κάθε περίπτωση, όπως και να ορίσουμε την ανάπτυξη, στον κύκλο που διανύουμε από το 2008 και ύστερα, είναι σίγουρα χειρότερη από τους προηγούμενους κύκλους
Σε πολλά άρθρα μας στο ForexReport.gr έχουμε υποστηρίξει ότι η αμερικανική ανάπτυξη είναι περισσότερο ισχυρή στα νούμερα παρά στην πραγματική οικονομία. Είναι μια ανάπτυξη που βασίζεται στα τρισεκατομμύρια δολάρια της Fed και στην άνοδο της Wall Street και όχι σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και να ορίσουμε την ανάπτυξη, στον κύκλο που διανύουμε από το 2008 και ύστερα, είναι σίγουρα χειρότερη από τους προηγούμενους κύκλους. Η τεράστια αναδιανομή του πλούτου που ξεκίνησε το 2008 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα είναι εμφανής στην επιδείνωση του επιπέδου ζωής του μέσου Αμερικανού πολίτη.
Παρακάτω, παρουσιάζουμε μια σειρά γραφημάτων που δείχνουν ότι η περίφημη αμερικανική ανάπτυξη είναι γεμάτη «τρύπες».
1. Φοιτητικά Δάνεια
Η κρίση του 2008 δεν ανέκοψε τη ραγδαία ανοδική πορεία των φοιτητικών δανείων με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν πλέον μια νέα επικίνδυνη φούσκα που απειλεί να εκραγεί με μια αύξηση των επιτοκίων της Fed, καθώς οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστια «κόκκινα δάνεια».
2. Συσσίτια
Σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται για επτά χρόνια και με ρυθμό λίγο πάνω από τον ιστορικό της μέσο όρο, η εκτόξευση των συσσιτίων δείχνει και την κρυφή εκτόξευση της απόλυτης φτώχιας. Σύμφωνα με άλλα στατιστικά, πάνω από το 20% του αμερικανικού πληθυσμού ζει από τα συσσίτια.
3. Χρέος προςGDP
Τελικά το να σώσει μια χώρα τις τράπεζες, αποδεικνύεται πολύ ακριβή στρατηγική και αυτό μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των πολιτών του, οι οποίοι βλέπουν τη φορολογία να αυξάνεται και τα προνόμια να μειώνονται.
4. Μέσο ετήσιο εισόδημα
Η κρίση είχε σαν αποτέλεσμα μια μέση αμερικανική οικογένεια, να χάσει περίπου $5.000 από το ετήσιο εισόδημά της.
5. Κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Όλο και πιο αφόρητο γίνεται το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το μέσο Αμερικανό πολίτη.
6. Ενεργό εργατικό δυναμικό
Η ανεργία μειώνεται με το «μαγικό φίλτρο» της μείωσης του ενεργού εργατικού δυναμικού. Απλή μαθηματική σχέση.
7. Ποσοστό ιδιοκατοίκησης
«Αν έχεις ένα σπίτι, βάλτο υποθήκη και αγόρασε άλλο ένα για να το νοικιάσεις. Μετά βάλε υποθήκη και το δεύτερο για να πάρεις ένα τρίτο μεγαλύτερο», λέει το αμερικανικό ρητό για τον πιο ζωτικό κλάδο της αμερικανικής ανάπτυξης. Αλλά οι εποχές άλλαξαν και πλέον ούτε το πρώτο σπίτι δεν είναι δεδομένο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr