O ετήσιος δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας με βάση τον ΔΤΚ (ο οποίος αποκλείει ευπαθή προϊόντα) κινήθηκε σε επίπεδα κοντά στο μηδέν από την αρχή του 2015. Τον Ιούλιο, ήταν κυριολεκτικά μηδέν στο 0,0% σε ετήσια βάση, και περιμένουμε αυτή την υποτονικότητα να συνεχίσει με ένα οριακά αρνητικό -0,1% για το μήνα Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η πρώτη αρνητική ανάγνωση από τότε που ο Haruhiko Kuroda ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), τον Απρίλιο του 2013.
Η απότομη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου αποτελεί τη βασική αιτία της υποτονικότητας του πληθωρισμού σήμερα. Εξαιρουμένης της ενέργειας, οι τιμές είναι στην πραγματικότητα σχετικά σε τροχιά ανάκαμψης με «επικεφαλής» τις αυξήσεις των τιμών για τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης. Σε αυτή τη βάση, ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ εξαιρουμένης της ενέργειας (και με εξαίρεση την αύξηση του ΦΠΑ), έφθασε στο απόγειό του κατά το Φεβρουάριο στο 0,4% σε ετήσια βάση ενώ παρουσίασε οριακή αύξηση από τότε, ανερχόμενος στο 0,8% τον Ιούλιο.
Η κινητήρια δύναμη της αύξησης που παρατηρείται στο «δομικό ΔΤΚ εκτός ενέργειας» είναι η υποτίμηση του γιεν. Όταν η Ιαπωνία ήταν βυθισμένη σε αποπληθωρισμό και οι υποτιμήσεις του γιεν προκάλεσαν άνοδο των τιμών εισαγωγής για τα υλικά, στην ουσία δεν υπήρξε μετακύλιση, καθώς οι εταιρείες απορρόφησαν το κόστος με την περικοπή δαπανών προσωπικού ώστε να μην αποθαρρύνουν τους πελάτες με αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, με το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει στο 3,3%, κάτω από το όριο του 3,5% για την πλήρη απασχόληση, η προσφορά εργασίας είναι τόσο σφιχτή ώστε οποιαδήποτε περικοπή σε θέσεις απασχόλησης να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες εταιρείες μετακυλίουν το κόστος στο επίπεδο λιανικής. Εάν το παραγωγικό κενό συνεχίζει να βελτιώνεται, η επιτάχυνση της αύξησης των μισθών είναι αναπόφευκτη, με αποτέλεσμα το αυξανόμενο κόστος εργασίας να αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για μελλοντικό πληθωρισμό.
Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αλλάξει δραματικά στο περιβάλλον των τιμών: η εμβάθυνση της ύφεσης στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, ιδιαίτερα της Κίνας, οδήγησαν την παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου πίσω σε πτώση από τις αρχές Ιουλίου. Αυτό έχει μεγάλη επίδραση στις βραχυπρόθεσμες τιμές της Ιαπωνίας, καθώς η μείωση των τιμών του πετρελαίου τείνει να επηρεάζει τις εγχώριες τιμές της ενέργειας με χρονική υστέρηση μεταξύ τριών μηνών και σχεδόν ένα χρόνο. Η εκ νέου πτώση της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει συνεπώς να φανεί στο δείκτη τιμών καταναλωτή από το φθινόπωρο μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2016. Οι καθοδικές πιέσεις στον ετήσιο ΔΤΚ, και η επίδραση βάσης από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου της περυσινής χρονιάς, θα μπορούσαν με βάση της εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, να είναι έως και μία ποσοστιαία μονάδα κατά το Q4 του 2015, 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά το Q1-Q2 του 2016 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο Q3, πριν εξαφανιστούν εντελώς στο 4ο τρίμηνο.
Η επιταχυνόμενη επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει τις οποιεσδήποτε βελτιώσεις στο παραγωγικό κενό της Ιαπωνίας ασκώντας πιέσεις στις εξαγωγές και στην οικονομική δραστηριότητα. Δεδομένου ότι το παραγωγικό κενό επηρεάζει την εξέλιξη των τιμών, η επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει τις ιαπωνικές τιμές μακροπρόθεσμα. Επομένως, η ανάπτυξη είναι πιθανό να παρεμποδιστεί από την έλλειψη βελτίωσης του παραγωγικού κενού, με αποτέλεσμα ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ ενδεχομένως να ανέλθει μόνο μέχρι το 1,2% κατά το 4ο τρίμηνο του 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr