Η κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσουμε
Η κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσουμε αν συγκρίνουμε την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις χώρες που στηρίζουν τις οικονομίες τους, αλλά και αν συγκρίνουμε τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των μακροοικονομικών στοιχείων.
Λίγους μόλις μήνες πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την απόφαση της BoJ να προχωρήσει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παγκοσμίως, με την υπόσχεση να τελειώσει η χαμένη εικοσαετία, φαίνεται ότι τα προβλήματα παραμένουν το ίδιο πιεστικά.
Το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είχε σαν αποτέλεσμα τον τριπλασσιασμό των assets της BoJ.
Από την άλλη πλευρά, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και τις τεράστιες εκροές κεφαλαίων καθώς τα ιαπωνικά Ταμεία και διάφοροι άλλοι επενδυτικοί Οργανισμοί αναζήτησαν υψηλότερες αποδόσεις. Το JPY κατέρρευσε ακόμα και 40% από τα υψηλά του 2011.
Οι μήνες που ακολούθησαν δεν προσέφεραν κάποια ουσιαστική τόνωση στην ιαπωνική οικονομία, η οποία βρίσκεται και πάλι σε ύφεση.
Ο πληθωρισμός δε μπορεί να σταθεροποιηθεί πάνω από το 0,0%. Ούτε λόγος για το στόχο του 2,0%.
Τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους, μόνο αισιοδοξία δε μπορούν να προκαλέσουν.
Και το ερώτημα είναι: Τι κάνει η Ιαπωνία; Αυξάνει κατακόρυφα το QE κινδυνεύοντας να τινάξει στον αέρα τη δομή της οικονομίας της; Περιορίζει το QE και μαθαίνει να ζει με «χαμένες δεκαετίες»; Χρεοκοπεί αφήνοντας τα πάντα να ξεφουσκώσουν και ξεκινάει από την αρχή;
Ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr