Φέτος λοιπόν, αναμένεται οι προτιμήσεις των υποψηφίων να προκαλέσουν πολλές αναταράξεις.
Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Έθνους της Δευτέρας, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις στην οικονομία φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο από ποτέ τις επιλογές των νέων ανθρώπων σχετικά με την περιοχή που πρέπει να σπουδάσουν.
Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι επειδή τα περισσότερα μηχανογραφικά δελτία συμπληρώθηκαν τις μέρες που οι τράπεζες ήταν κλειστές, οι γονείς ώθησαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους, με τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν και δεύτερο σπίτι κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η πορεία αναμένεται να είναι πτωτική: Θα ξεκινά δηλαδή από λίγα μόρια και μπορεί να φτάσει και τα 2.000 σε χαμηλόβαθμες σχολές των ΤΕΙ.
Ακόμα και οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν πτώση αρκετών μορίων, ιδίως στα ΑΕΙ της περιφέρειας.
Όπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα, σημαντικό ρόλο φέτος θα παίξει και ο περιορισμένος αριθμός των μετεγγραφών.
Αναλυτικά
1ο πεδίο
Οι υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν πολλά μόρια, με τη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης να πέφτουν στο όριο του 18. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις μεσαίες σχολές αλλά και για αυτές με αντικείμενο την Ψυχολογία, την Κοινωνιολογία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με απώλειες που κυμαίνονται από 500 έως και 800 μόρια. Μικρότερη πτώση θα έχουν οι σχολές που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, καθώς μεγάλο ποσοστό των επιδόσεων των υποψηφίων "στριμώχτηκε" σε αυτά τα επίπεδα. Οι αστυνομικές σχολές θα χάσουν μέχρι και 1.000 μόρια, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013
2ο πεδίο
Παρά τις κάκιστες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές δείχνει σχετικά "μικρή" πτώση έως και 600 μόρια (σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία), αν και αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση των βάσεων είναι πιθανό να διαψεύσει τα εκτιμώμενα νούμερα, μιας και ειδικά σε περιφερειακά Ιδρύματα η μείωση θα πάρει την κατιούσα λόγω περιορισμένης ζήτησης.
3ο πεδίο
Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών μετά την περσινή "εκτόξευσή" της και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα αντίστοιχα τμήματα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Πτώση έως και 700 μόρια θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική. Εκτός από τις χαμηλές επιδόσεις, η μικρή αλλά καθοριστική μείωση του αριθμού εισακτέων σε αυτά τα τμήματα θα συμβάλει στο να κρατηθούν οι βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.
4ο πεδίο
Οι "αγαπημένες" πολυτεχνικές σχολές των υποψηφίων, οι επιδόσεις των οποίων "κατακρημνίστηκαν" σε Μαθηματικά και Φυσική, θα επηρεαστούν μαζί με τις Οικονομικές στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στην πτώση των μορίων. Στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια, ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα πολύ πιθανόν να σημειωθεί και άνοδος μόνο στα τμήματα που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, ενώ για τα υπόλοιπα η πτώση θα "χτυπήσει" παραπάνω από 1.000 μόρια.
5ο πεδίο
Ακόμα και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν οι οικονομικές σχολές. Η τεράστια αποτυχία στα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των ΑΟΘ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα εν λόγω τμήματα να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα στα μόρια εισαγωγής τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε χαμηλόβαθμα τμήματα θα πρέπει να υπολογίζουν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί και άνοδος έως και 400 μορίων σε ορισμένα από αυτά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr