Οι τιμές των τροφίμων πέφτουν, παρά την κακοκαιρία στις περιοχές κλειδί για την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώνονται και πάλι. Μετά από μια περίοδο φαινομενικής σταθερότητας των τιμών των τροφίμων κατά τους τελευταίους μήνες του 2014, μια πληθώρα τιμών βασικών ειδών διατροφής φαίνονται όλο και πιο ευάλωτες από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ανάμεσα στις πιο ακραίες πτώσεις τιμών, οι τιμές των συμβολαίων για τη ζάχαρη και το χοιρινό στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11,5% και 25,2% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Ο δείκτης τιμών τροφίμων Commodity Research Bureau (CRB), που περιλαμβάνει τις τιμές των 10 βασικών τροφίμων στις ΗΠΑ, είναι κάτω γύρω στο 7% από την αρχή του έτους.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών των τροφίμων δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο των ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα benchmark προϊόντων, με μια ευρύτερη γεωγραφική κατανομή από τον αντίσοτιχο CRB , είναι επίσης σε πτώση. Ο ονομαστικός μηνιαίος δείκτης του FAO ήταν κατά σχεδόν 5% κάτω το Φεβρουάριο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο. Πράγματι, η αποπληθωριστική τάση του δείκτη FAO έχει ξεπεράσει εκείνη του δείκτη CRB, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη ενίσχυση του αποπληθωρισμού των τιμών τροφίμων είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι και στις ΗΠΑ.
Η πτώση των τιμών των τροφίμων αντανακλά σχεδόν με βεβαιότητα τη σταθερή δυναμική του USD. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, με τις περισσότερες παγκόσμιες τιμές benchmark τροφίμων να εκφράζονται σε δολαριακούς όρους. Καθώς αποτελεί ένα κόστος παραγωγής και μεταφοράς στην αγορά, το φθηνότερο πετρέλαιο (το οποίο με τη σειρά του αποτελεί εν μέρει συνάρτηση της ενίσχυση του USD) είναι επίσης πιθανό να αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων. Το δολάριο πιθανότατα θα παίξει ρόλο στην συμπίεση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων προς τα κάτω για κάποιο χρονικό διάστημα. Ιστορικά, τα ράλι του USD έχουν την τάση να διαρκούν από τέσσερα έως έξι χρόνια και οδηγούν σε πραγματικές ανατιμήσεις της τάξεως του 35-50%. Με το πραγματικό εμπορικά σταθμισμένο δολάριο να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από 20% σε σχέση με τα χαμηλά στα τέλη του 2011, και την Fed να αναμένεται να αρχίσει την ομαλοποίηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, το ράλι του USD πιθανόν να έχει πολύ δρόμο μπροστά του.
Η άλλη βασική παρατήρηση είναι ότι οι τιμές των τροφίμων πέφτουν, παρά την κακοκαιρία στις περιοχές κλειδί για την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων. Παρά τη βροχή κατά τις τελευταίες ημέρες, οι βροχοπτώσεις στη Βραζιλία ήταν τόσο λίγες που τα επίπεδα νερού είναι σχεδόν 20 εκατοστιαίες μονάδες κάτω από τα «ελάχιστα» επίπεδά τους. Μεγάλο μέρος των αγροκτημάτων της Βραζιλίας κοντά στη νοτιοανατολική ακτή δέκτηκαν το πιο βαρύ πλήγμα, με αποτέλεσμα η παραγωγή μιας σειράς καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, της σόγιας, του καφέ και του χυμού πορτοκαλιού, να βρίσκονται σε κίνδυνο. Παρόλα αυτά, προς το παρόν, οι τιμές των τροφίμων έχουν δείξει ελάχιστα σημεία αντίδρασης σε αυτές τις εξελίξεις. Ομοίως, μια παρατεταμένη ξηρασία στη Νέα Ζηλανδία έχει ως αποτέλεσμα ο γίγαντας των γαλακτοκομικών Fonterra να προειδοποιεί για περικοπές στην παραγωγή κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου. Αυτό ήταν αρκετό για να σταθεροποιηθούν οι τιμές των προϊόντων που σχετίζονται με το γάλα, με το κομμάτι που αφορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα του δείκτη τιμών τροφίμων του FAO να έχει ανέλθει σχεδόν 5% το Φεβρουάριο σε σχέση με δύο μήνες νωρίτερα. Όμως, οι υψηλότερες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν ήταν επαρκείς για να αποτρέψει την ολίσθηση του γενικού δείκτη τιμών των τροφίμων.
Με τις περισσότερες ασιατικές οικονομίες να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε οποιεσδήποτε διακυμάνσεις στις αγορές «μαλακών» (soft) εμπορευμάτων, οι συνέπειες της νέας ενίσχυσης του αποπληθωρισμού των τροφίμων για την περιοχή είναι σοβαρές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περιοχή της Ασίας-πρώην Ιαπωνία οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν 0,8% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, η οποία αποτελεί την πρώτη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ενδεχόμενη μετακύλιση των πρόσφατων μειώσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, των τιμών των βασικών τροφίμων είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να δούμε τα ετήσιοποιημένα ποσοστά του πληθωρισμού των τροφίμων να εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα κατά τους προσεχείς μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr