Η παρέμβαση για να αποτραπεί η υποτίμηση του γουάν θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τις προσπάθειες των αρχών.
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επικεντρωθεί στην κερδοσκοπία σχετικά με τη χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης των επιτοκίων από την Fed για σχεδόν μια δεκαετία. Αλλά για την Ασία, μία άλλη, ενδεχομένως πιο σημαντική, εξέλιξη εκτυλίσσεται: η είσοδος της περιοχής σε ότι φαίνεται να εδραιώνεται όλο και πιο πολύ ως «lowflation». Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πρόβλημα εξάρτησης της Κίνας από τις μη βιώσιμες ταχείες επενδύσεις στη βιομηχανία και στα ακίνητα, η οποία έχει δημιουργήσει περισσότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και βιομηχανικό αποπληθωρισμό.
Ωστόσο, οι αποπληθωριστικές πιέσεις που απορρέουν από το βιομηχανικό τομέα της Κίνας τώρα διαχέονται στην υπόλοιπη οικονομία και, μάλιστα,στην υπόλοιπη Ασία. Με τον επιβραδυνόμενο, ακόμη και αρνητικό, πληθωρισμό να εξαπλώνεται από τις τιμές παραγωγού στις τιμές καταναλωτή, τα εταιρικά κέρδη συμπιέζονται και το αυξανόμενο κόστος του χρέους απειλεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις των διαταραχών που προκύπτουν από την προοπτική μια συσφικτικής πολιτικής από την Fed.
Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 0,4% σε ετήσια βάση στο 4ο τρίμηνο, η πιο αδύναμη άνοδος από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Κίνα πάει από τότε από το κακό στο χειρότερο. Ο αποπληθωρισμός βάσει του ΔΤΠ (Δείκτης Τιμών Παραγωγών) έχει ενταθεί, πλησιάζοντας τις ακραίες τιμές που είχε δει το 2009. Και ενώ ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ έφτασε υψηλότερα το Φεβρουάριο χάρη στην εορταστική ώθηση της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ήταν κατά μέσο όρο μόλις 1,1% σε ετήσια βάση κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2015, από 1,5 % το Δεκέμβριο και το Q4. Η πτώση στις τιμές των κατοικιών, η οποία συνεπάγεται ένα δομικό πληθωρισμό στα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού βάσει του ΔΤΚ, συνεχίστηκε με ρυθμό ρεκόρ. Αυτοί οι δείκτες υποδεικνύουν ότι ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ είναι πιθανό σύντομα να βυθιστεί σε αποπληθωριστικό έδαφος για πρώτη φορά από το 3ο τρίμηνο του 2009.
Η δυνατότητα της Κίνας για πολιτικές ελιγμών έχει εξαντληθεί και με το παραπάνω, παρά τα διάφορα μέτρα χαλάρωσης από τα τέλη του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων, τη μείωση του δείκτη για ολόκληρο το σύστημα υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών (RRR) και τις περιστασιακές ενέσεις ρευστότητας. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτών των κινήσεων στην εγχώρια ανάπτυξη ρευστότητας έχει σε μεγάλο βαθμό μετριαστεί λόγω της απροθυμίας της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) να επιτρέψει στο γουάν να υποκύψει στις πιέσεις της αγοράς μέσω της πώλησης των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, αφήνοντας την ανάπτυξη της νομισματικής βάσης στο χαμηλότερό επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι πιέσεις υποτίμησης στη συναλλαγματική ισοτιμία παραμένουν. Με τις κινεζικές εταιρείες και τους ιδιώτες ολοένα και πιο απαισιόδοξους για τις προοπτικές για το νόμισμα, οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε εμπορικές τράπεζες σημείωσαν μια άνευ προηγουμένου μηνιαία αύξηση τον Ιανουάριο. Παρότι τα δεδομένα για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της PBOC για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους δε θα είναι διαθέσιμα μέχρι τον Απρίλιο, η πολύ κοντά στα επίπεδα ρεκόρ μηνιαία πτώση στις αγορές FX των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον Ιανουάριο δείχνει μόνο η παρέμβαση της PBOC απέτρεψε μια έντονη υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς το γουάν κινείται προς κατώτερο όριο του εύρους συναλλαγών του. Η παρέμβαση για να αποτραπεί η υποτίμηση του γουάν θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τις προσπάθειες των αρχών για αναθέρμανση της οικονομίας, εκτός αν η PBOC επανέλθει με σκοπό την επέκταση των καθαρών εγχώριων περιουσιακών στοιχείων της και / ή την πιο επιθετική ώθηση του πολλαπλασιαστή χρήματος.
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις της Κίνας διαχέονται όλο και περισσότερο στη γύρω περιοχή, καθώς οι συμπιεσμένες τιμές των εισαγωγών και η τάση της διατήρησης μίας «μαύρης» PEG έναντι του USD που βρίσκεται στα ύψη συνολικά συνηγορούν σε μία χαμηλή συνολική ζήτηση. Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι οι τρεις οικονομίες της Ασίας (Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη) έχουν ήδη δει αρνητικό πληθωρισμό βάσει του ΔΤΚ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Μόνο το Χονγκ Κονγκ αυτή την περίοδο έχει πληθωρισμό βάσει του ΔΤΚ πάνω από το μέσο όρο 10 ετών. Οπουδήποτε αλλού ο πληθωρισμός είναι αρκετά πιο κάτω.
Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ για την περιοχή έξω από την Κίνα είναι τώρα στο πιο αδύναμο σημείο του για περισσότερο απόμια δεκαετία. Το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ (εκτός των ειδών διατροφής και της ενέργειας) είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007, υποδηλώνει ότι η πρόσφατη υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας και ότι το «lowflation» της Ασίας έχει ένα «υποκείμενο» στοιχείο που συνδέεται με αυτό. Συγκεκριμένα, η γενικευμένη φύση αυτών των αποπληθωριστικών πιέσεων σημαίνει ότι, συνολικά, οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ για την περιοχή εκτός Κίνας είναι τώρα στα πιο αδύναμα επίπεδα, τουλάχιστον από την ασιατική κρίση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr