Υπάρχουν αξιοσημείωτες ομοιότητες ανάμεσα στην ιαπωνική εμπειρία από την έναρξη του QQE και την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στη ζώνη του ευρώ, η θεμελιώδης αποτίμηση έχει πάψει να αποτελεί κινητήρια δύναμη της απόδοσης των ομολόγων. Αντ 'αυτού, οι φόβοι προσφοράς / ζήτησης έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων όλο και χαμηλότερα, κάνοντας επίπεδες τις καμπύλες απόδοσης και εμπλουτίζοντας τα ομόλογα έναντι των swaps – παρά την αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί, αν και προκειμένου η σπανιότητα να γίνει έλλειψη (δηλαδή πολύ λίγα Bunds για την Bundesbank προς αγορά μέσα στους περιορισμούς της), οι αποδόσεις κατά μήκος ολόκληρης της καμπύλης Bund θα έπρεπε να φθάσουν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.
Αλλά οι προσδοκίες γύρω από τη δυναμική της προσφοράς /ζήτησης είναι ιδιότροπες, όπως δείχνει η ιαπωνική εμπειρία του QQE: και οι ομοιότητες μεταξύ της Ιαπωνίας το 2013 και στη ζώνη του ευρώ το 2015 είναι αξιοσημείωτες. Στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 2013, η ανακοίνωση των μέτρων "Ποσοτική και Ποιοτική διευκόλυνση» ξεπέρασε σημαντικά τις προσδοκίες της αγοράς, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αγοράζει περίπου 126% της καθαρής προσφοράς του FY 2013.
Η αρχική αντίδραση της αγοράς ιαπωνικών κυβερνητικών ομολόγων (JGB) ήταν ένα απότομο ράλι, όπου η απόδοση του δεκαετούς JGB άγγιξε νέα χαμηλά ρεκόρ στο 0,315% και η απόδοση των 20ετών JGB πήγε κάτω από το 1%. Το εμπορικά σταθμισμένο γιεν συνέχισε να μειώνεται, και η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε να ανεβαίνει, φθάνοντας αντίστοιχα 14% κάτω και 20% πάνω από τα επίπεδα που βρισκόνταν τρεις μήνες νωρίτερα.
Αλλά ο συνδυασμός του φθηνότερου γιεν και των υψηλότερων τιμών των μετοχών σύντομα άσκησαν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των JGB. Στο μήνα μετά την έναρξη του QQE, οι αποδόσεις των 10ετών JGB αυξήθηκαν κατά 15μ.β. Μετά από μια σύντομη περίοδο σταθεροποίησης, η αγορά JGB συνάντησε ένα δεύτερο κύμα sell-off τον Μάιο καθώς το USDJPY αυξήθηκε πάνω από το 100, και το «taper tantrum» ανέβασε τις παγκόσμιες αποδόσεις υψηλότερα. Η υψηλότερη μεταβλητότητα προκάλεσε επίσης την πώληση από εγχώριους επενδυτές. Συνολικά, η απόδοση του δεκαετούς JGB αυξήθηκε κατά περίπου 50 μ.β. Χρειάστηκαν 20 μήνες για τα JGBs να επιστρέψουν στα χαμηλά του Απριλίου του 2013. Το sell-off στο δεκαετές JGB σταμάτησε τον Μάιο, εν μέρει επειδή
- η απόδοση του 10-ετούς JGB έφτασε το 1%, το οποίο φαινόταν αρκετά ελκυστικό,
- η BoJ «μαγείρεψε» πολλές φορές την επιχείρηση Rinban προκειμένου να στηρίξει την αγορά,
- οι τιμές των μετοχών διόρθωσαν απότομα.
Υπάρχουν αξιοσημείωτες ομοιότητες ανάμεσα στην ιαπωνική εμπειρία από την έναρξη του QQE και την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το μέγεθος των κινήσεων στο εμπορικά σταθμισμένο ευρώ, το Eurostoxx, και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών ήταν αρκετά παρόμοια με εκείνα των ιαπωνικών ισοδυνάμων τους σε συγκρίσιμη περίοδο. Ακόμη και το επίπεδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου είναι πολύ παρόμοιο, αν ληφθεί υπόψη το -0.20% επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ (αν και το 10s30s ευρώ είναι ήδη πολύ πιο επίπεδο από ότι ήταν το ισοδύναμο γιεν του).
Αυτό δε σημαίνει ότι η εμπειρία της ζώνης του ευρώ θα ακολουθήσει το ιαπωνικό παράδειγμα. Σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από τη δυναμική της προσφοράς / ζήτησης, αντί των βασικών οικονομικών μεγεθών, το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι απλά εικασία.
Στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότερες τράπεζες είχαν bearish σύστασεις από τα τέλη του Ιανουαρίου, είναι σίγουρα πιο δύσκολο να είναι bearish τώρα που η απόδοση των δεκαετών ομολόγων είναι + 45μ.β. υψηλότερες από ό τι στο τέλος του Ιανουαρίου. Στα τρέχοντα επίπεδα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την εμπορικά σταθμισμένη άνοδο του δολαρίου η οποία έχει επιταχυνθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου έχοντας κάνει μια σωρευτική αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με τους τελευταίους έξι μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr