Και βέβαια υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου για παράδειγμα τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 1 δις. ευρώ από την αρχή της χρονιάς, η έννοια «φερέγγυες τράπεζες» σηκώνει μεγάλη κουβέντα.
Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές των εξελίξεων οι δυο δηλώσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χθες η ΕΚΤ δεν ενέκρινε παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα κεφάλαια που χρειάζονται οι Ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα 600 εκατ. ευρώ, από τα 3 δις. ευρώ που είχαμε αιτηθεί, δείχνει πως το «παιχνίδι» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν είναι μόνο επικοινωνιακό, όπως πολλοί στην κυβέρνηση θέλουν να πιστεύουν.
Ειδικότερα αυτή την ώρα στην ΕΕ κερδίζει πόντους το σενάριο που θέλει τους ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν λάβει την απόφαση να μην ενδώσουν στην έκτακτη γραμμή ρευστότητας που ζητάμε μέσω της αύξησης του πλαφόν για έκδοση εντόκων γραμματίων και να αφήσουν το Ελληνικό Δημόσιο να στραγγαλιστεί οικονομικά προκειμένου στο τέλος της τετράμηνης παράτασης ή και νωρίτερα να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Ειδικότερα o κ. Βάιντμαν είπε πως εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ευρώπης εάν θέλουν να πάρουν περισσότερα ρίσκα για την Ελλάδα και αν θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, σημειώνοντας πως αυτό δεν ήταν ποτέ δουλειά των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει χάσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η χώρα μας δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές έως τα μέσα του 2015.
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα έχει υποχρέωση να βοηθήσει τον εαυτό της, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα Grexit από ατύχημα. Η ευθύνη, η δυνατότητα να αποφασίσει τι θα συμβεί, εναπόκειται μόνο στην Ελλάδα, και διότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν αυτοί που κυβερνούν στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr