Κάτι που αν επιτευχτεί λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το κράτος και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους επόμενους μήνες, μια και όπως είναι γνωστό σήμερα τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων απορροφούν κατά κύριο λόγο οι εγχώριες τράπεζες, στερώντας βεβαίως έτσι πολύτιμη ρευστότητα από τον κύκλο της οικονομίας.
Η κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει πολλά στην σύσφιξη των σχέσεων με τον «Κινέζικο Δράκο» αν και τηρεί χαμηλό προφίλ χωρίς να εκφράζει δημόσια προσδοκίες, ωστόσο κύκλοι του ΥΠΟΙΚ θυμίζουν πως Κινέζικα κεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί ήδη το τελευταίο διάστημα σε τίτλους ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμης διάρκειας (έντοκα).
Πάντως και παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κινέζοι δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν, φαίνεται ξεκάθαρα και από την πρώτη στιγμή που σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση πως όντος είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν, εξασφαλίζοντας προφανώς στρατηγικής επιχειρηματικές συμφωνίες όπως για παράδειγμα αυτή στο «λιμάνι» του Πειραιά.
Δεν θεωρείται μάλιστα καθόλου τυχαίο πως ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα επισκέφτηκε το πρωθυπουργικό γραφείο πριν καλά καλά εγκατασταθεί ο Α. Ταίπρας σε αυτό, όπως και η επίσκεψη του Κινέζικου στόλου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή όπου όλα τα ενδεχόμενα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ ήταν ανοιχτά.
Α.Τάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr