Δεν θα κατατεθεί ρύθμιση για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που λήγει στο τέλος της χρονιάς. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας εξερχόμενος σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας πως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστατεύει επαρκώς τους δανειολήπτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.
Πάντως πηγή από το ΥΠΑΝ τονίζει ότι δεν προδικάζει τι μέλλει γενέσθαι στη Βουλή κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σχετική τροπολογία από βουλευτές, τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ,οι οποίοι επανειλημμένα έχουν κάνει εισηγήσεις για παράταση της προστασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων.
Πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι 100.000 περίπου δανειολήπτες προστατεύονται ήδη καθώς έχουν προσφύγει στη ρύθμιση Κατσέλη, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν μέσα από τη διαδικασία του κώδικα της ΤτΕ να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Πηγές από το ΥΠΑΝ αναφέρουν, πάντως, ότι μέσα από την εφαρμογή του μπορούν να υπάρξουν «βελτιωτικές κινήσεις».
Να σημειωθεί ότι ο νόμος 4224/2013 προστατεύει ώς τα τέλη του 2014 την κύρια κατοικία από πλειστηριασμούς για δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προϋποθέτουν το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000, η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
Με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ έχουν θεσπιστεί οι γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.
Προκειμένου κάθε πλευρά να είναι σε θέση να σταθμίσει τα οφέλη ή τις συνέπειες κάθε λύσης, πολύ σημαντική θεωρείται η εμπρόθεσμη ανταλλαγή όλης της απαιτούμενης πληροφόρησης.
Γι’ αυτό με τον Κώδικα προβλέπονται τα βήματα, οι προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και αντίστροφα. Οι διαδικασίες αυτές είναι μάλιστα πιο απαιτητικές για τις περιπτώσεις δανειοληπτών, των οποίων ο αποχαρακτηρισμός ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας που οι ίδιοι διαμένουν.
Επίσης, καθιερώνονται υποχρέωση κατάλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού των τραπεζών και οργανωτικές απαιτήσεις, ώστε κάθε πιστωτικό ίδρυμα να μπορεί να διαχειριστεί ξεχωριστά κάθε δανειολήπτη με προβλήματα καθυστερήσεων.
Στον Κώδικα αξιοποιούνται οι έννοιες του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» για δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα, όπως αυτές καθορίστηκαν με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου του παραπάνω νόμου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr