Η ειδική ανάλυση του DNA θα γίνει στο Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με το οποίο συνεργάζεται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Οι εργαστηριακές αναλύσεις, που θα δώσουν τη συνολική εικόνα για την ταυτότητα του νεκρού, είναι διαδικασίες χρονοβόρες και οι απαντήσεις που μπορεί να δοθούν πιο άμεσα αφορούν στο φύλο, το ύψος και την ηλικία του νεκρού τη στιγμή του θανάτου.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, μίλησε για μια μοναδική ανακάλυψη ιστορικής σημασίας.
«Απαντήσεις για τον νεκρό, όπως φύλο, εποχή ταφής, αιτία θανάτου μπορούν να δοθούν χωρίς καθυστέρηση, σύντομα δηλαδή» ανέφερε, και σημείωσε όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ανασκαφής: «Τα επόμενα βήματα είναι συγκεκριμένα, δεν είναι μια πρωτοφανής κατάσταση διαδικαστικά.
Έχουμε την συντήρηση των ευρημάτων, που γίνεται στο Μουσείο της Αμφίπολης, και την αποκατάσταση του ψηφιδωτού. Βρέθηκαν σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το μνημείο, εκατοντάδες κομμάτια λίθινα και μαρμάρινα από τον περίβολο. Περισσότερα από 500 κομμάτια του περίβολου μετακινήθηκαν από την Ούλεν, το 1936, όταν έγινε το φράγμα στην Κερκίνη, όπου υπάρχει υποχώρηση της λίμνης και φάνηκαν τα κομμάτια, τα οποία θα επιστραφούν».
Ο κ. Τασούλας απέφυγε να πάρει θέση για το ποιος είναι ο νεκρός λέγοντας «ας αφήσουμε τις εικασίες, η πραγματικότητα κάθε φορά μας διαψεύδει».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχουν και άλλα ευρήματα απάντησε λέγοντας πως «ό,τι ανακαλύπτεται ανακοινώνεται και βλέπουμε τις φωτογραφίες».
Το μέλλον των ανασκαφών στον λόφο Καστά θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό και η γεωφυσική διασκόπηση με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που θα γίνει από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα.
Η διασκόπηση θα ξεκινήσει άμεσα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη της έρευνας. Μόλις οι αρχαιολόγοι πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα, θα αποφασίσουν σε ποια σημεία του λόφου θα πρέπει να γίνουν οι δοκιμαστικές τομές.
Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι υποστηλωτικές εργασίες στο μνημείο και το κοσκίνισμα των χωμάτων, ενώ ένα άλλο έργο που θα δρομολογηθεί είναι η αποκατάσταση του ταφικού περιβόλου, αφού εντοπίστηκαν εκατοντάδες μαρμάρινα μέλη του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr