Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ο Ζελένσκι είπε ότι το προσχέδιο συμφωνίας είναι «εντελώς διαφορετικό» από όσα συζητούσε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οπότε και θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη από τις νομικές υπηρεσίες. Σημείωσε ότι οι δικηγόροι θα πρέπει να εξετάσουν το σχέδιο πριν μπορέσει να πει περισσότερα για την αμερικανική πρόταση. «Δεν θέλω να πυροδοτήσω ένα κύμα (σχολίων), θέλω πραγματικά να έχουμε μια συγκεκριμένη εξέταση από νομικούς στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια συμφωνία που απειλεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή του και ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ως δάνειο.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε, επίσης, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να παρατείνει τον πόλεμο, με την πρότασή του για μια «μεταβατική κυβέρνηση» στην Ουκρανία, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.: «Όλα αυτά που κάνει καθυστερούν κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου», σχολίασε.
Το προσχέδιο των ΗΠΑ
Η Ουκρανία θα ζητήσει αλλαγές στη νέα οικονομική συμφωνία που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ένα προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο υποστηρίζει ότι είδε το Bloomberg News, παραχωρεί στην Ουάσινγκτον τον έλεγχο όλων των σημαντικών μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτούς πόρους στην εμπόλεμη χώρα και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό. Επί της ουσίας η Ουάσιγκτον ζητά ξεκάθαρα να έχει τον απόλυτο έλεγχο στα κοιτάσματα λιθίου (αν και όχι μόνο) και μέσα από αυτά αρχικά η Ουκρανία να αποπληρώσει για την αμερικανική βοήθεια που έχει λάβει τα τελευταία τρία χρόνια με τόκο μάλιστα 4% ανά έτος.
Το Κίεβο ανησυχεί ότι η συμφωνία ενδέχεται όχι μόνο να υπονομεύσει την προσπάθειά της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να την υποχρεώσει να αποπληρώσει όλη τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχει λάβει από τις ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου.