Στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Συνέδριο, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Πρόκειται για προγράμματα συνολικού ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν, τουλάχιστον 200.000 και πλέον ωφελούμενοι.
Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, τα προγράμματα αυτά είναι «εμπροσθοβαρή» και «αποτελούν μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας, καθώς η χρηματοδότησή τους υπήρξε άμεσα διαθέσιμη αν και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι ανάλογες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
"Τα εν λόγω προγράμματα θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά από αυτά", διευκρίνισε ο υφυπουργός.
Οι βασικοί άξονες των εμπροσθοβαρών αυτών προγραμμάτων είναι επτά και ειδικότερα, είναι οι εξής:
- Voucher (επιταγή εισόδου).Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην είσοδο νέων ηλικίας έως 29 ετών στην αγορά εργασίας. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθούν 180 εκατ. Ευρώ και οι ωφειλούμενοι θα είναι 50.000 νέοι.
- Προώθηση απασχόλησης μέσο επαγγελματικής κατάρτισης. Το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 112 εκατ. Ευρώ και απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κυρίως ανέργους με χαμηλά τυπικά προσόντα.
- Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 200 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε 50.000 ανέργους και κυρίως μακροχρόνια άνεργους ή άνεργους που ανήκουν σε νοικοκυριά με κανέναν εργαζόμενο.
- Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 45 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών. Προβλέπουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την κατάρτιση και την προώθηση στην απασχόληση.
- Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητες αιχμής της Ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η πληροφορική. Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 45 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε 15.000 νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών.
- Προγράμματα Υποστήριξης Περιφερειακών Μηχανισμών Ανάπτυξης, καθώς και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ύψους 19,5 εκατ. Ευρώ. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε 6.500 τουλάχιστον οφελούμενους, και τέλος.
- Προγράμματα προσέγγισης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης νέων με ειδικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τους «αφανείς ανέργους» που απέχουν από την κατάρτιση και την απασχόληση. Ουσιαστικά μιλούμε για τους μη εγγεγραμμένους ανέργους, τους οποίους για να τους εντοπίσουμε και να τους κινητοποιήσουμε πρέπει να εμπλακούν οι Δήμοι. Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και άλλοι κοινωνικοί εταίροι την συνεργασία των οποίων αναζητούμε.
"Ουδείς εξ ημών πιστεύει πως με τον τρόπο αυτό δίνουμε άμεσα οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, του νούμερου ένα εχθρού της κυβέρνησης μας, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο αυτό που οφείλει κανείς να καταγράψει είναι η απόφαση μας να αλλάξουμε νοοτροπία και κουλτούρα απέναντι στο θέμα της ανεργίας.
Μέχρι τώρα δίναμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο προνοιακό κομμάτι ως εργαλείο ανάσχεσης της ανεργίας. Συν το χρόνο όμως διαπιστώσαμε ότι η πρόνοια δεν φτάνει. Και όχι μόνο δεν φτάνει, αλλά συμβάλει στην δημιουργία ομάδων βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο αποκλεισμός από την κοινωνία.
Μέσο των νέων αυτών προγραμμάτων αλλάζουμε τελείως την προσέγγιση μας στο θέμα της ανεργίας", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης.
Στο τέλος της ομιλίας του δεν παρέλειψε και να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της απασχόλησης, οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:
- Εντός του τρέχοντος έτους θα ενεργοποιηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας. Ο νέος ολοκληρωμένος και μόνιμος «μηχανισμός διάγνωσης» θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και, πρωτίστως, των ίδιων των ανέργων. Έτσι, η αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας θα υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα των δράσεων καταπολέμησης της διαρθρωτικής διάστασης της ανεργίας.
- Μετά τη γενναία σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του 2014, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών – καταρχήν κατά μία (1) μονάδα μέχρι το τέλος του έτους - υπό την προύπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική και η ταμειακή ισορροπία του μέτρου, δηλαδή η υπερκάλυψη της απώλειας πόρων για τα ταμεία, με έμμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων λόγω προσλήψεων.
- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει ο Οργανισμός προκειμένου οι δικαιούχοι του Οργανισμού να έχουν πλήρη και διαδραστική ψηφιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες του, στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται καμία επίσκεψη στις υπηρεσίες του Οργανισμού.
- Δημιουργείται «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων» το οποίο θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και, συνεπώς, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους, ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τυς με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η κατάταξη των επιχειρήσεων σε ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει πτυχή των επιχειρηματικών πολιτικών «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».
- Δράση για να ανακόψουμε την διαρροή των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό (brain drain), φαινόμενο που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, συνιστά έναν πραγματικό κίνδυνο για το σήμερα και, κυρίως, το αύριο της χώρας. Ένα φαινόμενο που τραυματίζει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει καίρια το μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμισμό της χώρας μας.
"Το Σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ένα μίγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων – με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.
Έτσι, τα «χρυσά μυαλά» που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας. Η μεγάλη αυτή παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο με την πλούσια τεχνογνωσία του θα συμβάλλει καθοριστικά στον εντοπισμό και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αριστείας", κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του υφυπουργού Εργασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr