Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι ταμείο του ΟΗΕ που έχει στόχο να συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, έχει λάβει μέχρι στιγμής μόλις 100.000 δολάρια, σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύστασή του. Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τον αγώνα, λίγες έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις τους με δωρεές. Ο Μπαν Γκι-μουν τόνισε ότι είναι ώρα οι χώρες «που έχουν τη δυνατότητα» να προσφέρουν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Η Αυστραλία έχει δεσμευθεί να προσφέρει περισσότερα από 8,7 εκατ. δολάρια στο ταμείο, ενώ η Χιλή, η Εσθονία, η Ινδία και η Ρουμανία έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προτάσεις για την παροχή συνολικά 19 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η κινητοποίηση της Ελλάδας
«Οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση» ζήτησε, ωστόσο, κι ο υπουργός Υγείας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Υγείας της ΕΕ, για το θέμα του συντονισμού στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού έμπολα στην Ευρώπη και ειδικότερα του ελέγχου των ταξιδιωτών που φθάνουν από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Συντονιστική Συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων. Όσον αφορά τον έλεγχο εισόδου, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πάρθηκε το μέτρο της εγκατάστασης θερμικών καμερών, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Βρετανιας της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και του Ηνωμενου Βασιλείου να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια. Άλλα Κράτη- Μέλη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ύποπτο κρούσμα Έμπολα στην Πρίστινα
Ασθενής με συμπτώματα όμοια με εκείνα που εμφανίζουν όσοι έχουν προσβληθεί από Έμπολα εισήχθη σε κέντρο υγείας της Πρίστινας στο Κόσοβο, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TV Klan Kosova.
Η παρουσία του ιού δεν έχει επιβεβαιωθεί, επειδή είναι αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο ασθενής ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με τον ιό κατά την παραμονή του στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου μετέβη για προσκύνημα.
ΗΠΑ: Επιπλέον στρατιώτες στην Αφρική- Αναποτελεσματικό το ταξιδιωτικό εμπάργκο
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το «πράσινο φως» για να σταλούν επιπλέον στρατιώτες που θα συνδράμουν τις υπηρεσίες στη Δυτική Αφρική, οι οποίες παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία του ιού Έμπολα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει στη Δυτική Αφρική 3.000 αμερικανούς στρατιώτες.
«Δεν έχω φιλοσοφικού χαρακτήρα αντίρρηση για την απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά όλες οι συνομιλίες με ειδικούς δείχνουν ότι αυτό το μέτρο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια που έχουμε θέσει σε εφαρμογή» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο μετά τη σύσκεψη με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της θανατηφόρας επιδημίας, αναφορικά με την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης.
Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, μία τέτοια απαγόρευση θα ωθούσε τα άτομα που προέρχονται από την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στους προορισμούς τους και στην απόκρυψη των χωρών προέλευσής τους.
Οι συστάσεις της EE για την αντιμετώπιση
Το ευρωπαϊκό κέντρο για τον έλεγχο των μεταδιδόμενων νοσημάτων δημοσιοποίησε δυο infographics για τους τρόπους μετάδοσης του Ebola και τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης.
Την ίδια ώρα η Ε.Ε. δημοσιοποίησε μια σειρά ερωταπαντήσεων για να κατανοηθεί πλήρως η νέα παγκόσμια απειλή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr