H Credit Suisse, σε έκθεσή της τονίζει ότι ο μεγάλος οικονομικός κύκλος της Ελβετίας, αναμένεται να τελειώσει το 2015.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη μετά και από τις αποφάσεις της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, έχουν δημιουργήσει ανοδικές πιέσεις στο φράγκο. Η άνοδος του νομίσματος έχει αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα για την οικονομία της Ελβετίας και δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει floor στο 1,2000, οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να διαμαρτύρονται.
Επιπλέον, η Credit Suisse, σε έκθεσή της τονίζει ότι ο μεγάλος οικονομικός κύκλος της Ελβετίας, αναμένεται να τελειώσει το 2015. Μήπως κάποιοι επιχειρούν να βάλουν και την Ελβετία στο παιχνίδι της νομισματικής χαλάρωσης;
Για να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για την ελβετική οικονομία, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε σε κάποια κρίσιμα οικονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη.
Οικονομική ανάπτυξη
- Η οικονομική δραστηριότητα κινείται μεταξύ 1,0%-2,0% για το μεγαλύτερο διάστημα των τριών τελευταίων ετών. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 στο κάτω εύρος του διαστήματος.
- Το εμπορικό πλεόνασμα ήταν αυτό που στήριξε την οικονομία το 2013 από κοινού με την εγχώρια καταναλωτική ζήτηση.
- Ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση σημείωσαν πτώση.
- Το 2013 οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2,0% το οποίο ως πσοσοστό του ΑΕΠ είναι σύμφωνο με τον ιστορικό μέσο όρο.
- Η μείωση των αποθεμάτων βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της οικονομίας.
- Η αύξηση των εξαγωγών κινήθηκε σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο παρά την οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη.
- Παρά την πτώση του καθαρού τρεχούμενου λογαριασμού, παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο 12% του ΑΕΠ.
- Η ανεργία παραμένεη σταθερή για πάνω από 12 μήνες. Με το ποσοστό ανεργίας στο 3,0% βρίσκεται στην καλύτερη θέση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών.
Πληθωρισμός
- Ο αντίκτυπος του νομίσματος στον πληθωρισμό δείχνει να μειώνεται καθώς από τα μέσα του 2013 οι τιμές έχουν σταματήσει να πέφτουν.
- Οι τιμές του παραγωγού έχουν σημειώσει μικρή πτώση.
Νομισματική πολιτική
- Η Ελβετία είχε μικρά ελλείμματα τα τελευταία δυο χρόνια μετά από έξι χρόνια μικρών πλεονασμάτων.
- Το χρέος βρίσκεται στο 45% του ΑΕΠ και είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως.
- Η χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα αν δημιουργούνταν προβλήματα με τα assets των ελβετικών τραπεζών.
- Η SNB παρεμβαίνει συνεχώς στις αγορές, αξιοποιώντας όλα τα συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής που διαθέτει.
Από τα σημαντικότερα προβήματα που δημιούργησε η κρίση ήταν η πτώση των εξαγωγών λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη και η άνοδος του νομίσματος. Επιπλέον, παρόλο που τα επιτόκια είναι χαμηλά, το υψηλό φράγκο δεν αφήνει τη νομισματική πολιτική να «χαλαρώσει». Πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα που είχε η Ευρωζώνη με το ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr