Ωστόσο, οι προσδοκίες αναμένεται να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν καθώς ο "Γερμανικός κορσές" στην επιτροπή είναι στενός, ακόμα και με την ανάδειξη ενός πάλαι ποτέ οπαδού του ευρωομολόγου και της συνοχής της Ευρωζώνης, φίλου της χώρας μας, του Jean Claude Junker.
Έτσι, μπορεί σε μια ιστορική συνεδρίαση το Ευρωκοινοβούλιο να επικύρωσε με 422 ψήφους υπέρ και 220 κατά την υποψηφιότητα του Junker για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο η αυτή η "έξαρση Δημοκρατίας" δεν είναι στρωμένη με ρόδα.
Ο κρυφός Γερμανός πίσω από τον Junker
Σε μια Ε.Ε. ασθμαίνουσα λόγω της οικονομικής κρίσης στο Νότο και της ανόδου της ακροδεξιάς, ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής καλείται να αναβαπτίσει την Κομισιόν απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη ισχύ του Συμβουλίου, και κυρίως της Γερμανίας, που πλέον "λύνει και δένει" στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Η τελευταία θητεία Μπαρόζο, αλλά κυρίως η στάση της Γερμανίας, που προώθησε με επιλεκτικό τρόπο και στο θεματοφύλακα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών- δηλαδή την Επιτροπή- εθνικές επιδιώξεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Επιτροπής στο Reporter, κτύπησε βάναυσα την αξιοπιστία της.
Σαφέστατα, η διεύρυνση και η ισχυροποίηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έχει επιφέρει δομικές αλλαγές στη λειτουργία της Ένωσης, οδηγώντας σε σημείο απαξίωσης τον πλέον ομοσπονδιακό θεσμό μετά το Ευρωκοινοβούλιο της Ε.Ε. Αυτό, βέβαια, για όσους γνωρίζουν καλά τη σημασία της διακυβερνητικής δομής της Ένωσης, μόνο έκπληξη δεν ήταν. Ωστόσο δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό για το πώς θα πορευτεί η Ε.Ε. και ειδικά η ευρωζώνη στο φόντο των μελλοντικών οικονομικών προκλήσεων, εν μέσω μιας διόγκωσης του κύματος ευρωσκεπιτικισμού.
Με αυτά τα δεδομένα, η τοποθέτηση Γερμανών σε θέσεις κλειδιά (Γραμματεία Κοινοβουλίου, Βασικά Χαρτοφυλάκια Επιτρόπων όπως η Ενέργεια, κομβικές διευθύνσεις, ηγεσία της task Force εν Ελλάδι) δημιουργεί προβληματισμό στις Βρυξέλλες κι εντείνει αντιγερμανικά αισθήματα.
Πρώτος και κύριος ο επικεφαλής της εκστρατείας του Junker, Martin Selmayr, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Γραφείου του νέου Προέδρου. Ο Γερμανός αξιωματούχος, στέλεχος του κόμματος της Angela Merkel το 2004, ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ένα χαρτοφυλάκιο που ανήκε τότε στην Επίτροπο Reding εκείνη τη στιγμή. Προήχθη το 2010, όταν Reding ανέλαβε νέο ρόλο της ως Επίτροπος της ΕΕ για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια.
Ο ίδιος έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατά το παρελθόν. Υπηρέτησε, επίσης, ως επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών της Bertelsmann Stiftung, μια γερμανική δεξαμενή σκέψης.
Όσοι τον γνωρίζουν, όπως αναφέρουν στο Reporter πηγές των Βρυξελλών, έχουν να λένε για το μακιαβελικό του ταλέντο αλλά και το επίπεδο στενής επικοινωνίας που έχει με την Merkel. Αυτό, όπως σημειώνουν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς στον νέο Πρόεδρο, που μπορεί αν είναι εκλεγμένος γνωρίζει όμως καλά ότι βασικός του σύμμαχος απέναντι στην αμφισβήτηση της Βρετανίας, είναι η Γερμανία, που την έχει και ... μέσα στο γραφείο του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έσπασε η παράδοση της συναίνεσης με τη Βρετανία να βγαίνει ηττημένη, σε επίπεδο όμως εντυπώσεων κι όχι ουσίας, στην εκστρατεία κατά της υποψηφιότητας Junker, ο οποίος τελικώς προτάθηκε από 26 σε σύνολο 28 κρατών-μελών της ΕΕ (πλην Βρετανίας και Ουγγαρίας) έπειτα από ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ σε επίπεδο κορυφής.
Άλλωστε το δημοψήφισμα για την ΕΕ που έχει εξαγγείλει ο David Cameron, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να αποσπάσει τα "δωράκια" που θέλει από τις Βρυξέλλες ώστε να μην σπρώξει σε τεκτονικές κινήσεις... Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουν ΕΕ χωρίς Μεγάλη Βρετανία δεν νοείται...
Οι επιδιώξεις Σαμαρά
Με αυτά τα δεδομένα ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να "πλασάρει" Ελληνικές υποψηφιότητες για κάποιες θέσεις κλειδιά, αλλά και να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο που έχει χρήμα και ρόλος τα Ευρωπαϊκά όπως αυτό των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Μετανάστευσης.
Παράλληλα θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όπου η θέση του Επιτρόπου επιτρέπει σε όποιον την έχει άμεσες παρεμβάσεις εφόσον δε συμφωνεί με τη ρότα που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό οι υποψηφιότητες της Ντόρας Μπακογιάννη, της Νίκης Τζαβέλα, της Μαρίας Δαμανάκη, του Δημήτρη Κούρκουλα ή και του Κωστή Χατζηδάκη έχουν υπέρ και κατά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η καλή γνώμη των Γερμανών θα βοηθούσε την κάθε μία από αυτές, εξ΄ ου και η προσπάθεια της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του "R", να έλθει σε επαφή με τη Γερμανική πλευρά, ώστε να ισχυροποιήσει την υποψηφιότητά της απέναντι στις άλλες, που έχουν άλλα εχέγγυα, όπως την πολιτική ουδετερότητα στο εσωτερικό (βλ. Δ. Κούρκουλας), την καλή παρουσία στην προηγούμενη Επιτροπή (βλ. Μ. Δαμανάκη) ή την πολύ καλή πρόσβαση στην Ουάσιγκτον (βλ. Ν. Τζαβέλα).
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι κατά πάσα πιθανότητα o Γάλλος νέος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων θα είναι πιο θετικός στις Ελληνικές ανάγκες, ώστε να μπορέσει, με την ευαισθησία του Νότιου, να επιφέρει αναγκαίες διορθώσεις στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Ήδη η φημολογία ότι η τρόικα θα αλλάξει μορφή, κι ότι ο επιεκεφαλής του EWG Γερμανός T. Vaizer, που μαζί με τον Junker αλλά και τον Γερμανό επικεφαλής του ESM, K. Regling, έλαβαν αποφάσεις κρίσιμες σε θέματα έγκρισης δόσεων, εξετάζεται ενδελεχώς από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, εν όψει των κρίσιμων τα Eurogroup του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου -που θα είναι και τα πιο κρίσιμα καθώς θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών....
Στο φόντο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου με ικανοποίηση άκουσε την ομιλία του Junker, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ενώπιον της Ολομέλειας. Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύτηκε για σχέδιο επενδύσεων με στόχο ενίσχυση της βιομηχανίας, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.
Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε τη διάθεση 300 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ενίσχυση της βιομηχανίας. ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.
Ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κατά την παρουσίαση των 10 βασικών πυλώνων της πενταετούς θητείας του, ξεκαθάρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη προσπάθησε εν μέσω της κρίσης να επισκευάσει "φλεγόμενο αεροπλάνο εν πτήσει", παρά τα λάθη που έγιναν.
Για την Ελλάδα, ο Junker ανέφερε ότι από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, έκανε ότι μπορούσε στη διάρκεια της κρίσης και, παρά τα λάθη που έγιναν, είναι υπερήφανος ότι αυτός ο μεγάλος λαός, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης. "Η Ελλάδα δεν ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρώπη", τόνισε.
Αναμένεται και στο μέλλον να επιβεβαιωθεί από όλες τις πλευρές...
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr