Που αποδίδουν την άνοδο των αγορών μεγάλοι διαχειριστές; Φοβούνται την χωρίς ανάσα άνοδο;
Μεγάλοι διαχειριστές αναφέρουν ότι η παγκοσμιοποίηση έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ένταση των συνεπειών της κρίσης και εξηγούν ότι, η πολύ μεγάλη προσφορά εργατικού δυναμικού από τις αναπτυσσόμενες χώρες έχει αλλάξει δραματικά τη σχέση μεταξύ της εργασίας και του κεφαλαίου. Αυτό μπορεί να εξηγήσει σε σημαντικό βαθμό τις πιέσεις που δέχονται οι μισθοί στις αναπτυγμένες χώρες και έχει ως συνέπεια και την πτώση του πληθωρισμού.
Η παγκοσμιοποίηση είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού που υπάρχει στις αναπτυγμένες οικονομίες, αναφέρουν αναλυτές από μεγάλο hedge fund. Με τη ζήτηση για κεφάλαια να είναι μεγάλη και το εργατικό δυναμικό πολύ μεγάλο (σε ποσότητα), τα κεφάλαια κατευθύνονται με την μορφή των επενδύσεων προς τις χώρες αυτές όπου οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες. Οι αναπτυγμένες οικονομίες έχουν αρνητικό ισοζύγιο ξένων άμεσων επενδύσεων για πολλά χρόνια ενώ ακόμα και η Αμερική πέρασε σε αρνητικό ισοζύγιο από το 2008 και ύστερα.
Η έλλειψη επενδύσεων στις αναπτυγμένες οικονομίες αποτελεί τη σοβαρότερη αιτία που έχει δημιουργήσει χαμηλή ανάπτυξη και δεν παράγει θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να καλύψουν το κενό αυτό. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το τρέχον οικονομικό περιβάλλον αποτελεί μάλλον μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια και όχι κάποια οικονομική ανισορροπία.
Η αδυναμία λοιπόν, που παρατηρείται στο να επιτευχθεί ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας και να υπάρξει αύξηση των μισθών, έρχεται να καλυφθεί από τις κεντρικές τράπεζες με χαμηλά επιτόκια και ατελείωτη ρευστότητα.
Όσο οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν την κρίση ως έναν εξωγενή παράγοντα και όχι ως αιτία των δομικών ανισορροπιών, τόσο θα διατηρείται η ανάγκη για την ύπαρξη ακραίων μέτρων νομισματικής πολιτικής. Και αυτό θα κρατά τις τιμές των μετοχών σε υψηλά επίπεδα και τις αγορές ομολόγων ελκυστικές πηγές χρηματοδότησης.
Τέλος, οι αναλυτές καταλήγουν ότι αυτό μπορεί να είναι καλό για τους επενδυτές αλλά αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για μια νέα ανισορροπία και μια νέα κρίση τύπου 2008.
Και αυτό μοιάζει να είναι αναπόφευκτο κατά τους αναλυτές αφού αν οι κεντρικές τράπεζες αντιληφθούν ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες αποτελούν μια νέα πραγματικότητα, θα πρέπει να ξεκινήσουν να ομαλοποιούν τη νομισματική τους πολιτική και αυτό θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας κρίσης ή μιας ακόμα κυκλικής διόρθωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr