Στο ξεκίνημα της ασιατικής συνεδρίασης είδαμε το δολάριο Αυστραλίας να ενισχύεται και πάλι και να περνά πάνω από τα κρίσιμα 0,9350 με το στόχο να είναι στα 0,9390 που θα επιτρέψουν στο AUD/USD να ανακτήσει τη δυναμική του για υψηλότερα επίπεδα.
Πριν από μερικές εβδομάδες και με την ισοτιμία κάτω από το 0,9000 η RBA αποφάσισε να αφήσει το χαλαρό τόνο για το νόμισμα και να επιστρέψει στις ουδέτερες δηλώσεις. Λίγο τα άσχημα macro της Κίνας και λίγο η επιμονή της Fed για ολοκλήρωση του QE, έκαναν τους αξιωματούχους της RBA να εκτιμήσουν ότι η δουλειά για την πτώση του AUD, θα γινόταν και χωρίς τη δική της στήριξη.
Η πραγματικότητα έδειξε το εντελώς αντίθετο καθώς οι μεγάλοι επενδυτές είχαν ήδη ξεκινήσει να κλείνουν τις θέσεις-ρεκόρ που είχαν εναντίον του AUD με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτήσουν την άνοδο του νομίσματος όταν υπήρξαν και κάποιες θετικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις. Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, ουσιαστικά παρέκαμψε την ανεξαρτησία της RBA απαιτώντας να κάνει περισσότερα για την περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος. Ο Αυστραλός ΥΠΟΙΚ είναι λογικό να ανησυχεί για την πορεία της ισοτιμίας καθώς δε βοηθά στη στήριξη της οικονομίας σε μια κρίσιμη περίοδο, ενώ επίσης, δυσκολεύει και τη σωστή κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Οι επενδυτές αντέδρασαν με αγορές στο AUD/USD και μένει να δούμε αν ένας νέος βραχυπρόθεσμος πυθμένας θα μπορούσε να διαμορφωθεί.
Στην Ευρώπη, οι πολιτικές παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει μήνες πριν, καθώς η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης, έχει οδηγήσει στη σταθεροποίηση του EUR/USD, πάνω από τα 1,3700.
Χθες υπήρξαν δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ δοκιμάζει διάφοαρα μοντέλα για ένα πιθανό QE, με στόχο να μετρήσει την αποτελεσματικότητά του και να μετρήσει το καταλληλότερο μέγεθος. Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ δε μπορεί να πειραματιστεί με το μέγεθος ενός QE, αλλά θα πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να τελειώσει τον αποπληθωρισμό.
Παρά τις συνεχείς δηλώσεις για «πληθώρα» εργαλείων από την ΕΚΤ, το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο, κανένα δεν έχει την ικανότητα να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, πλην ενός QE. Ένα μικρό QE θα χρειαστεί και δεύτερο γύρο, όπως σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, ενώ με αρνητικά επιτόκια δε σημαίνει ότι θα έχουμε εκροές κεφαλαίων από το ευρώ, γιατί οι μετοχές παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα και είναι πιθανό να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις κεφαλαιακές ροές προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, ανεβάζοντας κι άλλο το ευρώ.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσφέρει σημαντικές συγκινήσεις στους επενδυτές και η μεταβλητότητα αναμένεται να σημειώσει κατακόρυφη άνοδο. Μένει να δούμε αν έχει έρθει η ώρα για αποφασιστική δράση, κυρίως από την ΕΚΤ, ή απλά θα έχουμε μια ακόμα προσπάθεια να στρωθεί το κατάλληλο έδαφος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr