Νέες μέθοδοι εξόρυξης αυξάνουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των πηγών.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τη χώρα με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε προϊόντα πετρελαίου και εδώ και πολλές δεκαετίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από άλλες χώρες εξαιτίας της μείωσης της εγχώριας παραγωγής.
Το 2013 είδαμε την πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ να αυξάνεται, με την εγχώρια παραγωγή να υπερβαίνει μάλιστα τις εισαγωγές για πρώτη φορά από το 1988, χάρη στη μέθοδο οριζόντιας γεώτρησης που επιτρέπει την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Οι εκτιμήσεις θέλουν τις ΗΠΑ να γίνονται το 2015 η μεγαλύτερη σε παραγωγή χώρα, γεγονός που γεννά πολλές συζητήσεις για την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών που ισχύει από το εμπάργκο του 1975.
Εξαιρέσεις σε αυτή την απαγόρευση αποτελούν προϊόντα μερικής διύλισης και πολλές εταιρίες καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο ολοένα και περισσότερο προκειμένου να παρακάμψουν την απαγόρευση, όπως φαίνεται και στο γράφημα παρακάτω.
Όπως σε κάθε αντιπαράθεση, έτσι και στο θέμα της άρσης της απαγόρευσης εξαγωγών υπάρχουν υποστηρικτές και αντιμαχόμενοι. Στο συγκεκριμένο ζήτημα όσοι στηρίζουν την άρση βασίζονται κυρίως στο θέμα του πλεονάσματος της εσωτερικής παραγωγής, με την πεποίθηση ότι αυτή η κίνηση θα στηρίξει την τιμή του πετρελαίου από το να μειωθεί εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής.
Τη διατήρηση της τιμής μέσω της άρσης της απαγόρευσης φαίνεται να θέλουν και οι εταιρίες εξόρυξης προκειμένου να μην υποστούν ζημιές και να μην καταστεί ασύμφορη η γεώτρηση, γεγονός που θα βάλει σε κίνδυνο την ενεργειακή πληρότητα της χώρας, καθώς η εξόρυξη πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι σχεδόν 3 φορές ακριβότερη απ΄ότι στις χώρες της Μ.Ανατολής.
Στον αντίποδα βρίσκονται τα διυλιστήρια, τα οποία θέλουν να διατηρηθεί η απαγόρευση προκειμένου να διατηρήσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, καθώς επιτρέπεται η εξαγωγή προϊόντων πετρελαίου που τηρούν κάποια συγκεκριμένα επίπεδα διύλισης.
Φυσικά υπάρχει και η περιβαλλοντική άποψη που υποστηρίζει ότι η άρση της απαγόρευσης θα προκαλέσει αύξηση στις γεωτρήσεις και την κατανάλωση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.
Για πολλούς η άρση της απαγόρευσης θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια αλλά η μείωση της εγχώριας παραγωγής δεν άφηνε και πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης. Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν τα δεδομένα, η συζήτηση για την εξεύρεση λύσης μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr